El creixent interès dels turistes pel cicloturisme i el senderisme ha obligat els municipis i els càmpings a millorar, incrementar i oferir nous productes. Els càmpings acullen part dels visitants que requereixen aquest tipus d'activitat. A Sant Pere Pescador, des de l'associació que els agrupa han unit les noves tecnologies amb el cicloturisme per tal de permetre recórrer rutes en bici marcades via satèl·lit.

Els interessats poden llogar un GPS i escollir entre 11 rutes definides pels càmpings visibles en mapes com els de Google Earth. Poden escollir entre una sortida més familiar, amb itineraris de 16 quilòmetres, fins a altres de 77 quilòmetres. Des del web de l'associació també ofereixen la informació d'aquests recorreguts. La platja de Sant Pere Pescador (21,34 quilòmetres); Sant Martí d'Empúries-Sant Mori (38,57 quilòmetres); o la ruta Montgrí-Garrigoles-Sant Pere (65,54 quilòmetres)són alguns dels itineraris marcats via GPS. La iniciativa beneficia no només a Sant Pere Pescador, on se situen els càmpings, sinó també a les poblacions del voltant on també existeix una important demanda d'aquest tipus d'activitat.

És el cas de l'Escala, on els estudis elaborats des de les oficines de turisme han permès constatar que "el cicloturisme i el senderisme és una demanda de turisme creixent i l'Escala té un gran potencial per explotar en aquests àmbits". Des de fa uns anys s'han creat alguns productes turístics, però per aquest estiu s'han volgut reforçar "amb la implicació dels càmpings locals, els clients dels quals són dels turistes que més demanden aquest tipus de servei". La regidora de Turisme de l'Ajuntament de l'Escala, Mariona Muñoz, remarca respecte a aquesta oferta que "és un producte que barreja cultura, natura i esport i hem constatat, a través de les estadístiques i de les peticions d'informació que es fan a les oficines de turisme que hi ha una demanda important".

Rutes guiades a l'Escala

Fa pocs mesos es va presentar la guia 11 rutes per l'Escala. Itineraris a peu i amb bicicleta, una obra del periodista Gabriel Pernau que va encarregar l'Ajuntament. Pernau va ser l'encarregat de fer de guia en la presentació celebrada fa uns dies de les rutes amb col·laboració amb el Club Ciclista l'Escala-Empúries i la presència del campió de BTT Marc Trayter. Per tal de donar-ho a conèixer, l'Ajuntament ha organitzat quatre rutes guiades (Ruta pel Montgrí-dimarts; Ruta de les Fonts-dimecres; Ruta pel litoral-dijous; i Ruta per les zones humides de l'Alt Empordà-divendres). Els itineraris ciclistes guiats es posen en marxa a partir de l'1 de juliol. Hi participen els càmpings Cala Montgó, Neus, Maite, Riells i l'Escala.

Llançà és un altre dels municipis de la comarca que està posant en marxa una àmplia oferta nova de senderisme i cicloturisme aprofitant la situació on es troben a l'entorn del parc natural de Cap de Creus.