Els sis alcaldes dels municipis de la Vall de Camprodon es van reunir ahir per afrontar d'una manera conjunta la finalizació del servei nocturn dels Centres d'Assistència Primària. Els alcaldes de Camprodon, Llanars, Vilallonga de Ter, Setcases, Molló i Sant Pau de Segúries preveuen fer una altra reunió durant aquest cap de setmana per tal de concretar alternatives i demanar solucions. La Vall de Camprodon aplega uns 4.550 habitants, la major part dels quals són d'edat avançada. En els caps de setmana i en els períodes vacacionals, els habitants es multipliquen per causa del turisme. Molts dels veïns de primera i segona residència viuen en masies amb diferents graus d'allunyament de les carreteres principals, però en alguns casos la distància és considerable. Arran de totes aquestes circumstàncies, la notícia de la supressió de les guàrdies nocturnes dels CAPS hi ha caigut molt malament.

L'alcalde de Camprodon, Esteve Pujol (PSC), argumenta que els municipis de la Vall de Camprodon estan massa allunyats de l'Hospital Comarcal de Campdevànol perquè les urgències siguin ateses amb garanties.

Precisa que Camprodon està a una distància exacta de 30 quilòmetres de Campdevànol, Molló a 39 i el nucli de Beget a 47. "Estan per sobre del temps de reacció de 30 minuts aconsellat per la Generalitat", diu. Considera que el nou sistema pot posar en crisi el sistema sanitari i l'atenció d'urgències. "Des de la trucada al 061 fins que una ambulància arriba a Beget o Molló, el pacient ja pot ser mort", posa com a exemple.

Apunta que el problema s'agreuja perquè la xarxa de la Vall està formada per carreteres complicades i perquè per Nadal, Setmana Santa i l'estiu la població es multiplica per causa del turisme. També assenyala l'edat avançada de la població.

Segons ell, al CAP de Camprodon hi ha 4 metges, 4 infermeres, un pediatra i un dentista. A les nits fins ara un metge i una infermera feien guàrdia. Per causa de les retallades, Salut ha informat que les guàrdies nocturnes se suprimiran aquest mes de juliol. Pujol està molest per la forma com se'l va informar de la supressió de les guàrdies. Diu que se li va comunicar la mesura divendres passat a través d'un correu electrònic i que el dissabte ho va veure a la premsa.

L'alcalde, abans de la decisió ja havia demanat informació sobre la possibilitat que Salut suprimís les guàrdies nocturnes. Tanmateix, no li van donar cap resposta fins que va rebre el correu informatiu de la fi imminent del servei nocturn. El primer edil de es lamenta del fet que la fi d'un servei tan important per una Vall distanciada considerablement de l'hospital comarcal s'hagués decidit sense que Salut ni tan solament hagués convocat una reunió amb els alcaldes dels municipis afectats.

A més del rebuig dels municipis afectats, el sindicat Comissions Obreres també ha fet pública la seva oposició a la finalització del servei nocturn dels CAPS de Camprodon i de Ripoll i, també, de les guàrdies mèdiques als municipis de Ribes de Freser i Campdevànol.