"Aquest juliol és ben insòlit. En quinze anys no n'he trobat cap d'igual", reconeix el meteoròleg de l'estació gironina de Montjuïc, Lluís Regincós. La gent ho comenta i la ciència ho confirma: es tracta del pitjor mes de juliol, asseguren els meteoròlegs, des del 1977. La tarda d'ahir va servir per contrastar que, si més no, aquest juliol està essent extraordinàriament plujós. A Montjuïc es van recollir 54 litres durant la tarda d'ahir, 96 des de principis de mes; quan la mitjana dels mesos de juliol acostuma a ser d'uns 30 litres de pluja per metre quadrat, indica Regincós. La tarda d'ahir es va caracteritzar, a més, pels conflictes que va causar la forta pluja. Els Bombers de la Generalitat van rebre cap a 60 avisos amb origen a Girona i rodalies (sobretot a Salt i Quart) i dotze més a Blanes, que no van succeir-se de sortides perquè eren tan sols alertes per l'aigua acumulada als carrers del centre.

Per la seva part, la Policia Municipal de Girona va rescatar cinc vehicles. Dos d'ells al pas sota les vies del tren aprop de l'Hipercor, al carrer Martí Sureda i Deulovol. Les persones que hi viatjaven en van sortir molles però il·leses. Els altres tres vehicles es van extreure de prop de la rotonda Güell, i les persones n'havien sortit pel seu propi peu. La pluja també va fer caure part de la cobertura de la façana del número 13 del carrer Santa Clara, cosa que va obligar a acordonar la zona. Fins a mitja tarda també va caldre tallar el pas per alguns carrers i pels passos sota vies. A Salt, es va inundar de nou el CAP de recent construcció al passeig Marquès de Camps.

I és que els valors recollits ahir en diverses estacions meteorològiques arreu de les comarques de Girona són de rècord. I, segons el Meteocat, tot apunta que avui també plourà, com a mínim en l'extrem sud de la Costa Brava. Es preveu, però, una lleugera pujada de les temperatures i una treva de pluja de cares a dijous i divendres, que amb una mica de sort es perllongarà durant el cap de setmana. El primer lloc en el rànquing de precipitacions va ser per Fornells de la Selva, amb 84,4 litres recollits segons dades de dos quarts de nou del vespre. Vilablareix va quedar en segon lloc, amb 79,3 litres recollits. Pel que fa a les temperatures màximes, Banyoles va batre el rècord del dia amb uns moderats 27 graus, mentre que a Setcases amb prou feines van superar els deu.

Segons les bitàcores del meteoròleg Regincós, que donen fe del temps de cada dia des de l'any 1996, en els darrers 15 anys mai s'havien seguit quinze dies sense sol o plujosos en un mes de juliol. I enguany s'ha trencat l'estadística, ja que així està passant des del passat dia onze.