Cap dels cinc portaveus de l'oposició al Consell Comarcal va estampar la seva firma a la moció que reclamava la convocatòria d'un ple extraordinari per abordar la qüestió de les retallades en matèria de sanitat que afectaran la comarca. Si bé és cert que tant Martí Nogué (PSC-PM), Joan Colomer (FIC), Joan Salmerón (ICV-EUiA), Enric Martínez (PPC) com Marc Fuertes (Millor) estaven d'acord amb el text íntegre, el regidor d'Arbúcies, Jaume Salmerón (L'Entesa), que actuava com a "transportista" d'aquests, va falsficar les cinc signatures per poder entregar el text a la secretaria del Consell el passat 20 de juliol.

L'edil arbucienc reconeix aquesta situació i afirma que es tracta d'un "defecte de forma" del qual ja l'hauria alertat el president de l'ens, Robert Fauria (CiU). En el seu descàrrec, manifesta que va actuar així perquè la moció estava consensuada i tres dels cinc consellers van donar-li l'autorització en trucar-los després de ser adverit per la secretària del Consell que no podia presentar la proposta sense les signatures de qui la subscrivien. "Era entrar-la [la moció] al moment o tornar a reunir-nos tots només per signar-la", afegeix. Les firmes de Nogué i Fuertes eren completament idèntiques.

A grans trets, el text sol·licitava la celebració d'un ple extraordinari sota els ítems de revisar l'afectació a la comarca de la retallada pressupostària ordenat pel Govern autonòmic a tota la xarxa assistencial catalana i sol·licitar al president del consell que lideri la negociació amb la Generalitat en aquest sentit. Alhora, tots els partits amb representació comarcal es posaven a la seva disposició. Ahir es va celebrar una junta de portaveus amb el president del Consell i tots els grups van acordar retirar la moció davant la decisió de convocar un consell d'alcaldes per discutir les propostes formulades en el text.

No fer-ne «escarafalls»

Tant el portaveu com el president consideren que s'ha de treure ferro a l'assumpte de la falsificació de les firmes. "L'important no és la firma sinó que en l'essència tots estaven d'acord amb la moció", "el contingut de la moció és el que demanem", "és una qüestió de formes. Era una moció que la gent hi estava d'acord". A l'abric d'expresions com les anteriors, els líders de les formacions a l'oposició han justificat l'actuació del regidor.

Martí Nogué (PSC-PM) considera que no s'han de fer "escarafalls" d'aquest assumpte però matisa que Salmerón n'hauria tingut prou signant la moció amb la fórmula "per ordre de". "Potser va descuidar-se'n", afegeix en to exculpatori. El líder del Millor, Marc Fuertes, s'expressa en la mateixa línia tot i assegurar que podria haver-se optat per reclamar les signatures virtuals dels representants, que s'envien per correu electrònic. Des del PPC, el seu portaveu, Enric Martínez, també va manifestar que la fórmula "per ordre de" hauria estalviat la necessitat de falsejar les rúbriques.

El portaveu de la FIC, Joan Colomer -alhora company de grup del "transportista"- reconeix que no va signar el document però que Salmerón tenia el seu consentiment. En els mateixos termes es pronuncia el cap d'ICV-EUiA, Joan Salmerón. El president del consell, Robert Fauria (CiU), diu que "no s'ha de fer sang" perquè "tampoc passa res".