Viatjar a l'estiu no sempre resulta més car. O almenys és el que assegura el comparador de preus d'hotels Trivago que ha analitzat l'evolució dels preus mitjans dels hotels en les quatre províncies catalanes des de principi d'any fins ara. La demarcació de Girona, amb ofertes que van des de l'atractiu de la Costa Brava fins a l'aventura de les muntanyes del Pirineu i el Prepirineu, és el cas que serveix per trencar el tòpic.

Allotjar-se a Girona el mes d'agost costa de mitjana 82 euros, un 12 per cent menys que el mes de febrer, quan allotjar-se a la ciutat valia 92 euros. Segons el comparador de preus, el preu mitjà de l'habitació doble a Girona s'ha mantingut estable durant els vuit primers mesos de l'any oscil·lant entre els 92 i els 79 euros - registrats durant el mes de març.

El mateix passa a la demarcació de Barcelona, on el descens més acusat de preus a l'agost el registra la seva capital. Passar una nit en una habitació doble a la ciutat comptal val, de mitjana, 120 euros durant el vuitè mes de l'any - un 29 per cent menys que el mes de maig -. Segons el comparador de preus, aquest descens és "lògic tenint en compte que Barcelona és més un destí urbà i cultural, que un destí de sol i platja. És per això que desperta menor interès els mesos d'estiu i els turistes que van a Catalunya es decanten per altres destins de platja". Aquestes destinacions es localitzen sobretot a la costa tarragonina, tot i que el fet que les comarques gironines no registrin un descens tan pronunciat com el de la demarcació de Barcelona s'ha d'entendre també en aquest sentit. La Costa Brava és un dels "destins de platja" pels quals es decanten els consumidors i serveix per suavitzar les diferències entre estiu i hivern ja que Girona ciutat es troba en condicions molt similars a les que pot tenir Barcelona.

D'altra banda, el portal reconeix que si es compara agost amb la temporada d'hivern, els preus de l'habitació a Barcelona pugen un 23 per cent ja que al gener l'habitació doble costava 97 euros.

Augment a Tarragona

A Tarragona, a diferència del que passa a Girona i Barcelona, els preus ascendeixen amb l'arribada de l'estiu. El mes d'agost ha estat el més car des del començament d'any ençà ja que l'habitació doble costa 82 euros; és a dir, un 39 per cent més que el gener. Encara que els preus s'eleven en aquestes dates a causa de la major afluència de turistes que veuen a Tarragona un destí de platja, cal assenyalar, que l'augment s'ha produït de manera bastant gradual al llarg del 2011, sense salts excessivament sobtats en començar la temporada de "sol i platja".

Per la seva banda, a Lleida els preus no han patit grans variacions des de principis d'any fins a l'actualitat. Precisament és la capital de província amb les ofertes més econòmiques de tot Catalunya per al mes d'agost, costant l'habitació doble 54 euros de mitjana. Aquesta xifra contrasta notablement amb el preu mitjà que es paga per una habitació d'hotel a la ciutat de Barcelona on costa, durant el mes d'agost, 120 euros, més del doble que a la capital del Segrià. La diferència s'accentua en el mes de maig, quan allotjar-se a Lleida costava 62 euros mentre que a Barcelona el preu s'enfilava fins als 155 euros.