Un estudi realitzat per la consultoria sociopolítica gironina Neòpolis ha conclòs que les polítiques de joventut impulsades per les administracions no estan acabant de complir tots els seus objectius a nivell global. Tot i que lloa el notable nivell de desplegament territorial i una important dignificació de les polítiques de joventut, l'informe destaca, per exemple, que no s'ha assolit l'objectiu de garantir la igualtat d'oportunitats en l'emancipació dels joves en la seva transició cap a la vida adulta.

Durant la presentació de l'estudi, el director de projectes de Neòpolis, Narcís Pou, va afirmar que "ens hem quedat a mig camí entre els tallers de malabars i buscar pis per als joves". Amb aquestes paraules, Pou va voler posar de relleu que s'estan quedant a mig terme tant les polítiques destinades a desplegar el potencial intel·lectual i creatiu dels joves; com les actuacions que tenen com a fi ajudar-los i facilitar el camí amb l'emancipació.

El director de projectes de Neòpolis va destacar, tot i això, que és cert que hi ha hagut polítiques de joventut que han obtingut un resultat positiu.

Foment de l'ocupació

Una de les dades en què va fer incidència Narcís Pou durant la seva intervenció és que s'ha aconseguit, mitjançant els plans locals de joventut, que molts ajuntaments que no tenien iniciatives d'aquest tipus ara sí que n'impulsen. Tot i això, va destacar que encara no s'ha assolit poder potenciar més les capacitats dels joves per tirar endavant les seves iniciatives laborals i vitals, i va afirmar que falta fomentar l'ocupació, la formació i la informació.

L'estudi de Neòpolis també destaca que existeix una gran manca de coordinació entre les diferents administracions que s'ocupen d'aquestes iniciatives, i que d'aquesta manera moltes vegades hi ha una duplicitat de feines innecessàries.

Sota el títol, "I ARA QUÈ? Cap a on haurien d'anar les polítiques de joventut?", l'estudi presentat ahir pretén analitzar el camí fet des de l'inici d'aquest tipus d'iniciatives. Per portar-lo a terme, els autors han realitzat entrevistes en profunditat i grups de discussió amb càrrecs de responsabilitat de la Direcció General de Joventut, representants del món acadèmic especialitzats en polítiques juvenils, tècnics de joventut i regidors municipals i comarcals d'aquest àmbit.

La voluntat de la consultoria Neòpolis és enviar ara l'estudi a la Direcció General de Joventut de la Generalitat per intentar pressionar i incrementar aquest tipus de serveis a les administracions que les gestionen.