L'Associació Eòlica de Catalunya (EòlicCat) ha alertat que la retallada del 40% de la primera eòlica fa perillar els 15 parcs projectats a l'Alt Empordà, els únics de les comarques gironines. L'Associació calcula el risc de pèrdua d'inversions en el conjunt de Catalunya en 3.120 milions d'euros.

El president de l'Associació, Ramon Carbonell, considera "totalment inviable que tant els projectes que s'estan tramitant com els que han sorgit del darrer concurs vegin la llum". El motiu és la proposta de regulació que ha enviat l'Estat al Consell Nacional de l'Energia per a la seva aprovació. Suposa una retallada del 40% de la retribució a l'eòlica i estableix un canvi de model amb quotes anuals i limitació d'hores primades. Això planteja, per EòlicCat, "unes premises que no garanteix la rendibilitat raonable que exigeix la Llei del Sector Elèctric". Els inversors en aquest tipus d'energia podrien trobar un fre a l'hora de tirar endavant les iniciatives. EòlicCat creu que atura el desenvolupament del Pla de l'Energia.

A les comarques gironines hi ha uns sis parcs amb autorització administrativa, però aturats per diferents qüestions, alguns des de fa molts anys com el de Portbou, només pendent de la llicència per part de l'Ajuntament. A aquests s'hi sumarien els que han estat inclosos dins el nou mapa eòlic dels que s'encarregarien d'executar les Alstom Wind i Gas Natural a qui s'han adjudicat els 180 MW. Per EòlicCat tots els projectats a Catalunya estarien en perill.

EòlicCat no entén per què es vol imposar una decisió d'aquesta magnitud sense acordar-ho amb el sector i a menys de dos mesos de les eleccions. Si l'esborrany tira endavant tal com s'ha plantejat, estan convençuts que suposarà "abocar el sector eòlic català a la seva desaparició". En conjunt els parcs pendents a Catalunya són 123 parcs. La inversió global a tot Catalunya seria de 2.847 milions que no es podrien executar. Dels plans industrials de les empreses adjudictàries del concurs, es valoren en 273 milions; i la desaparició de les aportacions anuals al territori i als ajuntaments en 28,4 milions d'euros.

L'Associació Eòlica de Catalunya agrupa gairebé la totalitat de les empreses del sector i justament va néixer per la necessitat de tenir una sola veu. En formen part des de fabricants d'aerogeneradors d'àmbit mundial a enginyeries o els impulsors dels parcs.

A la comarca fins avui la implantació de l'energia eòlica ha estat escassa i, malgrat que és l'únic punt de les comarques gironines on se'n preveuen, els nombrosos projectes presentats no s'han pogut executar.