L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va assegurar que des de l'Ajuntament faran tot el possible per afavorir les inversions a la ciutat. El batlle es va referir d'aquesta manera al neguit d'Ikea per les traves legals i burocràtiques que es troben a l'àrea urbana de Girona perquè s'hi pugi instal·lar. Unes traves, que com ahir explicava Diari de Girona, tenen a veure en gran part amb la manca d'interès de la Generalitat a l'hora d'agilitzar canvis legals que permetin la instal·lació de la multinacional.

L'alcalde de Girona va assegurar que la inversió d'Ikea és "d'interès general"per a la ciutat i que, per tant, l'Ajuntament pot pressionar en aquest àmbit. Tot i aquest"farem tot el possible" genèric, Puigdemont va reconèixer que no s'ha reunit ni "directa ni indirectament" amb l'empresa per parlar del cas, i que tampoc ha parlat d'aquest cas concret amb la Generalitat. Malgrat tot, l'alcalde va explicar que des del Govern català s'estan impulsant canvis legislatius per fer menys farragosa la burocràcia a l'hora d'obrir negocis i fer inversions.

Puigdemont va admetre que és evident "que aquest país té un problema amb les traves burocràtiques" i va afegir que aquestes són "excessives i ineficients". En aquest sentit va advocar per alleugerir la paperassa quan hi hagi la possibilitat d'inversions en una ciutat.

Puigdemont va explicar que la Generalitat està fent tota una revisió de la "farragosa legislació del Tripartit" i que tot i que s'està en contacte amb els ajuntaments no s'ha parlat de temes concrets, com seria el d'Ikea.

La multinacional havia estudiat instal·lar-se a l'àrea de Girona i fins i tot s'havia parlat d'uns terrenys a Fornells o a Salt, però topa amb la legislació vigent i amb la manca de col·laboració de la Generalitat per solucionar uns problemes normatius que impedeixen que disposi dels metres de terreny comercial que necessiten.

Les intencions d'Ikea són seguides de prop per ajuntaments com Fornells, Salt o Girona, ja que al marge de les plusvàlues i impostos que guanyaria el municipi on s'instal·lés el centre comercial; es generarien uns 400 llocs de treball directes.

Una normativa restrictiva

L'actual normativa comercial de Catalunya, va ser impulsada l'any 2009 per adequar la legislació a la Directiva Europea de Serveis. L'objectiu era preservar el model de comerç urbà de proximitat. La normativa concreta especifica que grans superfícies com la que Ikea vol construir abans del 2016 a les comarques de Girona han d'ubicar-se en municipis de més de 50.000 habitants o capitals de comarca.

Així doncs, la ciutat de Girona és l'únic espai que compliria els requisits actuals però el problema és que Ikea no troba un espai a la ciutat amb els metres quadrats suficients per instal·lar-s'hi.

Aprofitant aquesta mancança de Girona, des de fa anys, Salt o Fornells estan reclamant canvis en la llei de comerç per facilitar l'arribada de la multinacional als terrenys que tenen ambdós municipis.

L'alcalde de Salt, Jaume Torramadé, prefereix mantenir el silenci en aquest aspecte i va assegurar que "no té res a dir" ja que "la situació és la que és". En aquest sentit no va voler explicar si l'Ajuntament pressionarà d'alguna manera la Generalitat, com sembla que és la intenció de Girona.

Tractar l'àrea urbana en conjunt

Pel que fa a Fornells, el seu alcalde, Mateu Nieto, va assegurar que juntament amb l'associació d'industrials del municipi preparen un docuemnt per reclamar una normativa que tingui en compte les especificitats de municipis com Fornells. És a dir, pobles petits però connectats a una gran àrea urbana com seria la de Girona.

L'alcalde va assegurar que els més de mil metres quadrats de sòl industrial de què disposa el seu municipi no s'haurien d'entrendre només com actius de Fornells, com fa l'actual llei, sinó com actius de tota una àrea urbana. En aquest sentit recorda que el sòl industrial de Girona ciutat està esgotat i reclama que es tracti l'àrea urbana en el seu conjunt. El batlle considera impensable que es deixi escapar l'oportunitat de perdre inversions quan hi ha gent disposada a fer-les i els terrenys per ubicar-les.

A més d'aquest document que preparen industrials i consistori, representants d'aquests dos actors es van reunir amb representants del Govern per expressar-los aquests punts de vista.

Des dels sectors econòmics i polítics del poble es recorda que no és el mateix un municipi de 2.000 habitants ubicat al mig d'una comarca i allunyat de centres urbans, que un poble com Fornells, ubicat dins una àrea urbana de més de 100.000 habitants, a prop de l'autopista. Actualment la legislació tracta igual aquests dos casos. La recent llei Òmnibus només ha servit per consolidar els grans centres comercials existents o aquells previstos que ja gaudien de llicència, cosa que no és aplicable en el cas d'Ikea.