Els Centre d'Atenció Primària (CAP) de Vidreres i Sils són dos dels ambulatoris que s'han quedat sense urgències nocturnes des del dia 12 de setembre després de la reordenació d'aquest servei a la Selva interior i que ha acabat afectant set CAP de l'àrea. Ambdós centres, rebien "unes 10 visites de mitjana diàries" quan el servei d'urgències de nit estava operatiu, segons va explicar ahir a Vidreres Esteve Avellan0, director del Servei d'Atenció Primària Girona Sud de l'Institut Català de la Salut.

Aquest tècnic de l'ICS va donar explicacions sobre el nou sistema que s'ha implantat a la Selva interior a petició de l'equip de govern de CiU i VST en un ple extraordinari demanat pel grup del PSC ,a l'oposició, en què es demanava saber l'estat dels serveis sanitaris a la població. Avellana va assegurar que "és un model d'èxit i que es basa en el treball en xarxa" i que s'ha implantat en d'altres àrees de Girona i funciona.

Tot i això, va assegurar que entén les crítiques dels ciutadans perquè "fa la sensació que es perd un servei" però va afirmar que des de la seva vessant de metge "existeix una falsa seguretat de tenir el metge al poble, però en canvi el metge pot fer el que pot i si va a un domicili, llavors al CAP algú pot anar-hi d'urgències i tenir-lo tancat". Avellana va donar dades d'atenció domiciliària mentre funcionava el servei d'urgències al CAP de Sils i Vidreres i va explicar que "n'hi havia entre 0,25 i 0,30 al dia", que representen "una cada tres o quatre dies".

I finalment, va destacar que als vuit CAP de Selva interior s'ateneien a la nit fins a 12 de setembre, en dia laborable "1,07 visites a domicili" i en cap de setmana, "1,11 en tot el cap de setmana".

Debat i preguntes del públic

El ple extraordinari de Vidreres no va durar més de mitja hora en què equip de govern CiU i VST i el grup del PSC es van enfrontar perquè l'exalcaldessa Ruth Rosique va assegurar que "l'alcalde ?menysprea els veïns" en no haver anat a les mobilitzacions que havien realitzat des del poble i va criticar que des del govern se'ls digués que "nosaltres les havíem convocat, quan no és cert".

Des del govern, l'alcalde Jordi Camps va assegurar que havien estat treballant tot aquest temps per trobar una solució però que "Salut ja ha dit que no farà marxa enrere i nosaltres volem el CAP obert"i a banda, va destacar que des del primer moment a l'ajuntament hi ha hagut una pancarta penjada on queda clar que estan contra les retallades. Tot i això, el públic en el torn obert de paraula va increpar l'equip de govern i finalment l'alcalde es va comprometre a ?mobilitzar-se amb el poble. I també sa liderar junt amb d'altres alcaldes de la Selva interior una manifestació contra la supressió de les urgències de nit.