Un visat múltiple -un document que permeti entrar i sortir de l'Estat espanyol tants cops com es vulgui en un any- és l'eina que ha de permetre incrementar els visitants de l'ex Unió Soviètica a Catalunya fins al milió l'any vinent. Així ho va explicar el delegat de Turisme de la Generalitat a l'Europa de l'Est, Josep Maria Perramon.

"L'objectiu" és que Catalunya assoleixi el milió de turistes amb visitants de les quinze repúbliques exsoviètiques. El procés per aplicar el visat "múltiple" comença amb Rússia perquè Moscou envia el 70% dels viatgers que provenen de l'antiga URSS. Qui l'obtingui estarà "obligat" a entrar per l'Estat espanyol però podrà travessar a la resta del territori europeu.

El delegat va explicar que el nou tipus de visat s'aplicarà "segur" a partir de la temporada 2012 i la intenció és que sigui operatiu el gener.

La burocràcia per obtenir el visat és complicada -es demana, per exemple, al passatger el contracte laboral abans de concedir-li el visat- i per això Perramon va qualificar els 645.000 viatgers que han arribat el 2011 a Catalunya d'"herois". Fins ara, demanar un visat suposa un procés administratiu que es complica a mesura que augmenta la demanda de documents per sortir a l'estranger. El visat múltiple -que s'inicia d'entrada amb Rússia- ha de permetre agilitzar el procés i pot servir de punta de llança per captar i incrementar el turisme jove. Perramon va considerar que la facilitat del nou visat es pot traduir en més demanda on line, un perfil que correspon principalment als joves.

Els russos suposen el 70% de tots els visitants de l'àrea d'influència de l'antiga URSS. El procés es va iniciar a través de la conselleria de Turisme, el Ministeri d'Exteriors i entitats implicades en el sector turístic, com l'Associació Catalana d'Agències de Viatges.