L'Ajuntament de Figueres i Comerç Figueres Associació ja han demanat a la Generalitat que declari la capital altempordanesa ciutat turística per tal que els establiments del centre puguin obrir els diumenges i festius i contrarestar, així, la situació econòmica en què es troba el sector comercial. Calculen que uns cinc-cents comerços podrien adherir-se a la proposta i, com a pas previ, l'entitat ja ha recomanat als establiments que obrin als migdies amb una reorganització dels seus horaris. D'altra banda, l'associació ja ha avançat que treballen amb la idea d'obrir un punt turístic al centre per oferir avantatges als visitants a través d'aparcaments gratuïts, promocions i per mostrar aparadors dels diferents comerços adherits.

Davant de la crisi cal generar noves oportunitats i crear nous formats. Aquest és l'objectiu amb el qual Comerç Figueres ha presentat diverses iniciatives per a modernitzar el sector dels seus associats. El primer projecte que estan tirant endavant és el d'aconse?guir que la ciutat sigui considerada com a turística per tal que els establiments comercials del centre puguin obrir els festius. Segons han explicat, ja s'han endegat els tràmits per a la petició. Caldrà veure com es resol ja que en el cas de la Roca del Vallés -un dels casos més recents- se'ls va denegar la petició per considerar que "un complex comercial no és una destinació d'interès turístic". L'efecte Dalí, però, podria suposar un punt a favor de la consideració per a Figueres. S'espera que avui l'Ajuntament de Figueres i els comerciants donin més detalls sobre aquesta iniciativa.

Mentre això no passa, l'associació ja ha animat els comercials -especialment, els del centre- que obrin als migdies. "Jo ja els he dit que quan acabin les obres al carrer Muralla, que és on tinc la botiga, l'obriré als migdies", va explicar el president de l'entitat, Jordi Rotllan. Segons va dir, alguns comerciants ja han seguit el seu exemple. "La idea és que es puguin reorganitzar els torns per tal que no els suposi més despesa i saber quan necessiten més gent", va insistir. Això és, precisament, el que han de determinar els estudis que s'elaborin a través dels diferents canals per Internet que l'entitat posarà en marxa i que busquen, sobretot, fer una diagnosi del sector a la ciutat.

A banda d'això, l'entitat posarà en marxa una iniciativa anomenada "Manetes" que oferirà un servei gratuït als associats que necessiten ajuda logística per fer instal·lacions a través d'una persona que forma part del projecte d'insersió SUMA'T. També oferiran un servei de formació en interiorisme i decoració als comerços que formin part de l'associació i diversos projectes formatius vinculats a les noves tecnologies.

A més, Rotllan també va explicar que tenen la intenció de posar en marxa un punt de servei en un local a la zona on tenen prioritat els vianants per permeti oferir informació turística als visitants. "Allà s'hi podria crear, per exemple, una sala de lactància, un punt de descans, un espai per a gossos o màquines de vènding", va afegir. Però no només això. La idea és que també s'hi puguin oferir paquets promocionals com ara aparcament gratuït i, fins i tot, que els comerços -a través de torns establerts- puguin posar-hi aparadors amb els seus productes per tal que els visitants els vegin i s'hi puguin interessar.