La Generalitat està buscant finançament per al nou centre assistencial de teràpia ocupacional que la Fundació Altem -que atèn persones amb discapacitat intel·lectual- projecta des de l'any 2009. El director dels Serveis Territorials de Benestar a Girona, Ferran Roquer, ha assegurat a Diari de Girona que l'equipament està a l'agenda de preocupacions del Govern català tot i admetre que es tracta d'un mal moment per fer aportacions. L'espai es va idear amb l'objectiu de donar sortida a l'elevada demanda de places que té l'entitat i es va anunciar que es faria en uns terrenys municipals de Figueres. Precisament, el consistori va aprovar al darrer ple com un tràmit més cedir uns terrenys en concessió.

La directora del centre, Isabel Artigas, va explicar en el moment de la presentació que l'actual espai del qual disposen al recinte Firal es trobava saturat i que els calien noves instal·lacions per a fer front a la situació. Per això, van arribar a un acord amb el consistori per tal que els cedís un solar a través d'una concessió administrativa a 50 anys i de forma gratuïta. La idea era construir un nou equipament d'uns 2.000 metres quadrats pel qual s'estava buscant finançament. El delegat del Govern, Eudald Casadesús, va fer públic el mes de juny passat, però, que la Generalitat no podria fer inversió per a projectes nous en aquests tipus de centres fins que la situació econòmica no fos més favorable. Una data que fa situar al voltant dels propers dos o tres anys.

"És a la nostra agenda"

Després que la setmana passada el consistori aprovés com un tràmit més a cedir aquests terrenys municipals, el delegat de Benestar a Girona va assegurar que un cop s'han superat la disposició d'un espai, ara s'està buscant el finançament per fer possible el reivindicat equipament. Va insistir que la situació actual no és la més idonia per fer-ho possible però va afegir que el projecte per a persones discapacitades es troba entre les prioritats de la Generalitat en aquesta matèria.

Formar els discapacitats

El projecte preveu la construcció d'un nou centre amb una planta baixa amb quatre tallers dedicats a estètica i cuina, entre d'altres. També s'hi projectava una sala polivalent per a utilitzar com a gimnàs i per a fer-hi fisioteràpia. Al pis de dalt, s'hi preveia un espai per a fer-hi una bliblioteca, sales per als monitors i diverses aules. La inicitiva estava pressupostada inicialment en 1,1 milions d'euros i permetria oferir fins a 180 places noves per a persones amb discapacitats que necessitin formació en diversos àmbits.

Obrint-se a nous sectors

La crisi també ha afectat aquest espai en diverses ocasions per la disminució de la demanda en les empreses que ells encarreguen feina. Per això, l'entitat va engegar fa dos anys el servei de càtering que els ha permès diversificar la seva oferta. El centre serveix menjar a guarderies o centres per a la gent gran així com a actes institucionals.