L'Ajuntament de Tossa de Mar aprova avui el pressupost que regirà les arques municipals durant l'any vinent, un compte que ascdeix a 13.346.753 euros i que es presenta desnivellat. I és que preveu més ingressos que despeses, en concret 3.062.351 euros més en qualitat d'ingressos. Un pressupost el del 2012 que suposa un creixement d'un 32,51% respecte al de l'any anterior, que ascendia fins als 10.072.142 euros.

L'equip de govern de TU i el PSC justifica en un comunicat de premsa que presenta avui al ple aquest pressupost desnivellat perquè l'Ajuntament arrossega una situació econòmica delicada i un ?desequilibri important en els seus comptes i, al seu parer, aquesta és la fórmula per corregir-ho.

L'augment d'ingressos es veu reflectit en un dels elements destacats d'aquest pressupost i és un increment d'1.851.026,12 euros en termes absoluts de l'estat d'ingressos corrents. Un augment que es deu bàsicament a l'establiment de l'IBI (impost de béns immobles) urbà a l'1% sobre la base cadastral, que va generar polèmica durant els darrers mesos al poble, i que segons el govern es va fer amb l'objectiu de corregir el dèficit pressupostari municipal i reduir els terminis de pagament de les factures.

Pagar els proveïdors

En aquest sentit, el pressupost preveu una operació de crèdit -emmarcada en el Pla de Sanejament en què es troba bolcat el consistori a causa de la mala situació econòmica de les arques- per import de 2.623.153 euros que també servirà per pagar factures. Tot i això, l'eqiup de govern assegura que en el supòsit de no poder-se realitzar el desnivell pressupostari seguiria positiu per import de 439.200 euros.

L'alcaldessa de Tossa, Gisela Saladich (TU), recorda que " les taxes muncipals -com la d'escombraries- i els preus públics no s'apugen" i admet que malgrat el polèmic increment de l'IBI "el consistori donarà totes les facilitats perquè es pugui pagar fraccionat" i afegeix que hi ha bonificació en les obres de millora dels establiments turístics i es mantenen les bonificacions en impostos i taxes per a persones amb rendes molt baixes; amb comportaments ambientalment responsables; o amb empreses que realitzen inversions i generin ocupació.

Poca inversió: 6.000 euros

Un altre aspecte destacat del pressupost que presenta avui Tossa en el ple és el reduït capítol d'inversions amb 6.000 euros i Saladich el justifica en el fet que "l'esforç municipal se centra a estalviar despeses" i afegeix que "la falta de crèdit no ens ajuda gens, però els esforços de contenció de la despesa estan donant fruit. Estem renegociant unes condicions més òptimes en els contractes municipals i també posarem en marxa un Pla d'Estalvi Energètic". En aquest sentit, la despesa que més disminueix és la de personal en 328.819 euros, un 9,06% respecte a l'any anterior.

A més, Saladich afirma que "hi ha un augment d'un 25% en la despesa en promoció turística" i recalca que "la prioritat és fomentar l'economia local i potenciar el teixit empresarial i industrial".

Finalment, la regidora de Promoció Econòmica, Maria Àngels Pujals, afegeix que "la millora de la tresoreria municipal és el principal repte per al 2012" i destaca que s'ha elaborat un pla de pagaments a proveïdors per eixugar el dèficit que s'arrossega i no incrementar la morositat municipal per "normalitzar els pagaments als proveïdors, que desgraciadament s'havien endarrerit molt", ressalta.