Una empresa que comercialitza màquines d'osmosi intenta convèncer els veïns de Banyoles que comprin el seu producte tot demostrant-los una suposada mala qualitat de l'aigua que surt de les seves aixetes. Per fer-ho, representants d'aquesta companyia truquen a la porta de cases particulars promocionant les seves màquines i proposant fer una demostració pràctica amb la qual -diuen- els ensenyaran que la seva aigua conté elements que superen els límits recomanats per al consum humà.

La situació ha provocat inquietud entre les persones que han rebut la visita de comercials d'aquesta empresa i han accedit a fer la prova. Per aquest motiu, el grup municipal d'ICV vol demanar a l'Ajuntament que tranquil·litzi la població fent una anàlisi completa de l'aigua destinada al consum de boca i que en faci públics els resultats. El portaveu d'aquest partit de l'oposició, Joan Luengo, va deixa clar que de cap manera posen en dubte la bona qualitat de l'aigua potable de Banyoles, però sí consideren que l'Ajuntament hauria d'intervenir per resoldre la preocupació que aquesta empresa ha creat en un sector de la població.

Luengo va lamentar que "fan servir la poca educació científica que té la població per vendre un producte, fan una mena d'engany". Per a aquest "engany", els comercials que visiten les llars omplen un pot amb aigua pura, un altre amb aigua embotellada i un tercer amb aigua provinent de l'aixeta. La demostració continua abocant uns reactius químics que deixen l'aigua de l'aixeta negra. ICV denuncia que l'objectiu de l'empresa és demostrar "que l'aigua potable de la ciutat és dolenta per al consum humà", assegurant que conté "un seguit d'elements químics naturals o artificials que sobrepassen els límits recomanables pel consum".

ICV té constància d'aquesta pràctica des de finals d'agost, a través de banyolins que els han transmès la seva preocupació. Ahir, Luengo va avançar que en el proper ple preguntaran per aquesta qüestió a l'equip de govern. Per a l'ecosocialista, "l'Ajuntament te l'obligació de penjar l'analítica de l'aigua al taulell d'anuncis, exigirem que es posi i que es pengi a Internet". Luengo -ambientòleg i coneixedor de les característiques de l'aigua de la xarxa local- va repetir que estan segurs de les bones condicions de l'aigua, però exigei-xen una informació "correcta" per acabar "amb el núvol d'incògnites que ha deixat aquesta empresa en moltes llars de la nostra ciutat".

El regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament de Banyoles, Jordi Bosch, va declinar fer declaracions sobre aquest assumpte perquè desconeixia les queixes d'ICV.

Analítiques de l'empresa

L'empresa que gestiona el subministrament de l'aigua potable a la capital del Pla de l'Estany, Aigües de Banyoles, publica en el seu web una anàlisi completa en la qual tots els paràmetres estan dins la normalitat -realitzada per experts del seu laboratori-.