L'Ajuntament de Blanes ha clausurat la piscina terapèutica comarcal que es troba a l'escola d'educació especial El Ventijol per no complir les condicions sanitàries necessàries en aquest tipus d'instal·lació. L'alcalde, Josep Marigó (PSC), ho va anunciar en el ple d'aquest dijous, quatre dies després que l'Ajuntament n'informés el centre educatiu així com l'Associació de Mares i Pares d'Alumnes (AMPA) del centre.

Segons va relatar l'alcalde el problema rau en els nivells d'humitat que sobrepassen els permesos "la humitat és del 100% i en canvia hauria de ser del 66%", va dir Marigó, i a més, la temperatura de l'aigua tampoc estaria als graus necessaris, que són 32 graus. I és que una instal·lació terapèutica d'aquest estil ha de complir unes condicions estrictes de salubritat i l'Ajuntament, segons van dir fonts municipals consultades, després d'un informe del Dipsalut, ens de la Diputació, no les reuneix.

Per solucionar la problemàtica que hi ha en aquests moments en aquesta instal·lació comarcal clausurada i que és de propietat municipal caldria una inversió important, i segons l'ajuntament, en aquests moments el consistori no les pot assumir. Tot i el tancament de la pisicina terapèutica, l'ajuntament té prevista una reunió en els propers dies amb la direcció del centre El Ventijol així com amb els pares, a qui s'escoltarà per aportar solucions.

Es dóna el cas que aquesta piscina no la utilitzen només els 73 alumnes escolaritzats a El Ventijol de tota la Selva sinó que funciona tot el dia i dóna suport fora d'horari escolar a particulars afectats per minusvalideses, a entitats com ara una sobre Fibromiàlgia i una del Parkinson, a alumnes del Patronat d'esports de Blanes, a nadons i també a usuaris que provenen de l'Hospital Comarcal de Blanes i tenen la necessitat de rehabilitació.

La clausura de la instal·lació afecta, per tant, un alt grup d'usuaris i això, tal i com va explicar el director d'El Ventijol, Xavier Hernáez, ha provocat que la gent s'adreci a l'escola per saber-ne els motius durant aquests primers dies.

Crítica dels pares i l'escola

El directiu relata que el que estan fent és adreçar la gent a l'ajuntament i "l'únic que sabem és que no hi ha pressupost i que per això l'han tancat" i que hi haurà una ?reunió en breu.

Tot i això, el docent afegeix que tota la problemàtica rau a la falta de manteniment de les instal·lacions, que correspon al consistori. I és que segons Hernáez cada any es fa i enguany "per Nadal s'hauria d'haver buidat la piscina i arreglat la bomba de calor que fa dos o tres anys que té problemes, com ja havíem avisat i al final el gener es va fer malbé i calia canviar-la". Aquesta maquinària espatllada podria ser la causa de l'augment de la humitat i el director lamenta que "un dia per l'altre s'hagi tancat quan feia temps que ens queixàvem" i recorda que és una piscina necessària, l'única pública amb aquestes característiques a la comarca, remarca. I és que és un referent perquè "és molt important l'activitat terapèutica per alguns alumnes, els dóna benestar".

I des de l'Ampa, la presidenta Mercè Navarro com va explicar el director denuncia també manca de mateniment per part de l'ajuntament i relata que hi hauria uns "21.000 euros de despeses que no s'han pogut pagar" i que l'escola no en pot fer front, sinó que ha de ser l'ajuntament.

Malgrat que s'hagi espatllat la bomba de calor, diu Navarro, "compleix les condicions d'higiene per poder fer teràpia i l'aigua també, si no ja l'haurien tancat, perquè cada mes es fan analítiques en ser una piscina terapèutica". I per acabar Navarro critica que "aquesta escola som els invisibles, quan se'n beneficia tota la comarca".