A Lloret, capital turística de la Costa Brava, s'hi pot trobar el millor i el pitjor de cada casa, pel que fa als visitants que s'hi acosten. La ciutat, en perpètua lluita per canviar la seva imatge de nits desenfrenades i turisme incívic, és aquest cap de setmana escenari d'una paradoxa. Si cada any es pretén incidir que hi ha més Lloret que el de les nits sense fi, també hi ha visitants que pretenen desfer-se de la mala imatge que sovint els ha acompanyat. Ahir dissabte més de 300 membres del col·lectiu motard dels Àngels de l'Infern s'hi van reunir, sense les seves Harley Danvinson i amb les respectives famílies, per celebrar el quinzè aniversari de la formació de la delegació barcelonina de l'entitat. Fonamentalment hi havia membres de Barcelona i Suècia, però també italians i d'altres nacionalitats europees. La reunió, multitudinària i pacífica, va poblar Lloret d'homes fornits amb jaquetes de cuiro que es relaxaven al sol de la Costa Brava sense motos i envoltats de canalla.

"La cosa està molt tranquil·la, com una bassa d'oli", comentava un policia local de Lloret de Mar. Tot i que s'ha fet un operatiu especial per estar a l'aguait de si hi ha conflictes, els Mossos d'Esquadra també asseguraven que no havien registrat cap incident relacionat amb la concentració d'aquest controvertit grup d'amants de les motos potents i d'un cert sentit perillós de l'existència.

Però lluny de mostrar una actitud violenta o esvalotadora, els Àngels de l'Infern passejaven sense problemes pels carrers de Lloret de Mar, feien fotos del paisatge, celebraven retrobaments entre amics, i, sobretot, gaudien del sol en els locals de primera línia de mar, més a peu que en moto, ja que la majoria han viatjat a Lloret en autobús i avió. "Estem escalfant motors per a la gran festa que comença aquesta nit", explicava Alfonso, un membre dels Àngels de l'Infern que havia viatjat des de Madrid amb la seva dona i diversos "amics de la infància" que també pertanyen a la banda. Segons Alfonso, els Àngels "som un grup pacífic al qual agrada la festa, reunir-nos, anar en moto, conèixer gent i viatjar", encara que no va voler explicar què va haver de fer per convertir-se en membre d'aquest grup internacional d'amants de les motos.

"No volem periodistes"

Fàcilment reconeixibles entre els turistes de Lloret de Mar pels seus caps rapats i les seves caçadores negres de cuir en les quals es llegia Hell's Angels i el país del qual provenen, aquests motards només treien les dents quan se'ls intentava fer una foto o gravar amb càmera. "No volem periodistes aquí. Només publiqueu merda sobre nosaltres", va considerar un dels Àngels que estava fent guàrdia a l'accés a l'Hotel Guitart Monterrey, reservat aquest cap de setmana al complet per allotjar els motards i les seves famílies. L'establiment és de cinc estrelles i, segons les tarifes previstes en el seu web, l'habitació més modesta ronda els 150 euros la nit, sense esmorzar inclòs. També és l'establiment hoteler que té més fàcil accés al Casino de Lloret, ja que hi està a tocar.

Per la seva banda, els comerciants de Lloret es dividien ahir entre el temor i l'alegria de rebre aquest nodrit grup de clients. "El sol fet que es diguin Àngels de l'Infern ja fa respecte, però la veritat és que per a nosaltres no hi ha hagut cap problema, la majoria que han vingut des d'ahir ni tan sols han begut alcohol, i molts han vingut amb les seves famílies", va explicar Michelle, propietària d'un cafè a primera línia de mar. Un cambrer d'un altre local comentava al costat dels seus companys que feia "una mica de por" tenir-los passejant per aquí, "sobretot si se n'ajunten molts", encara que van reconèixer que de moment no tenia constància que s'hagués produït cap incident.

I és que si bé se senten injustament tractats per l'opinió pública, el cas és que el col·lectiu va estar en el focus dels mitjans de comunicació l'abril de 2009, quan es van detenir 22 membres de la banda arreu d'Espanya, 13 a Barcelona, per relacions amb el tràfic d'armes. L'abril de l'any següent se'n va detenir un altre a Torrevella per un assassinat, i a finals de 2010 un altre a Mallorca per dur a sobre una pistola, un matxet i un puny americà.

Jordi Caupena