Es va qüestionar, fins al punt de prohibir-lo entre l'utillatge que els Mossos d'Esquadra podien dur a les butxaques quan eren de servei, l'ús del famós kubotan -un cilindre de punta arrodonida pensat per provocar dolor en un punt concret del cos humà i facilitar una detenció durant un enfrontament cos a cos- "quan es considera acceptable reduir algú a cops de porra", reflexionava un dels caps de policia local reunits ahir a Figueres en la presentació de la memòria del treball de 2011 d'aquests cossos de seguretat a les comarques de Girona. Enmig la polèmica sobre l'ús de les boles de goma per part dels efectius antiavalots dels Mossos, o del recent episodi d'Olot en què també un agent autonòmic va disparar a un home exaltat i armat amb un ganivet que va acabar mort, els cossos de policia municipal van demanar ahir "un debat tècnic i social" sobre l'ús de noves armes en l'exercici de l'ordre públic.

Ara per ara, aquests cossos depenen de les disposicions dels seus respectius ajuntaments i alguns , com el de Blanes o Sils, disposen d'útils com ara pistoles elèctriques. Aquestes eines s'engloben en les "armes intermèdies" que van reivindicar ahir tant el president de l'Associació de Caps de Policia Local de les comarques de Girona, l'inspector David Puertas, com els caps de policia d'Olot, Ignasi López, o de Figueres, Josep Maria Riera. Cal, però, a parer d'aquests comandanents policials, normativa que empari l'ús d'aquests estris alternatius a les armes actuals: la defensa personal o la pistola. Els caps policials no han de ser els qui prenguin la decisió d'adoptar aquests recursos, sinó que hi ha d'haver regulació al respecte, van convenir.

Però les pistoles elèctriques són qüestionades per entitats com ara Amnistia Internacional, mentre que per part de tècnics policials es consideren un estri òptim fins i tot per a la protecció de la persona a detenir, ja que suposen una alternativa a l'ús de l'arma de foc, no són les úniques armes a estudiar, segons van indicar els comandaments policials. També hi ha, actualment, pistoles que propulsen projectils no letals, esprais per atordir la persona a qui es pretén arrestar o fusells per a l'ús dels antiavalots molt més precisos que els actuals que disparen les polèmiques, aleatòries i perilloses quan reboten, boles de goma. Si bé els cossos es van mostrar sensibles al moment econòmicament complicat que passen la majoria dels consistoris, i van instar tan sols a obrir un debat sobre què necessita la policia actualment, sí van indicar que l'afer implica també l'autoprotecció del agents, tant pel que fa als riscos físics com processals en cas de fer ús de l'arma de foc.