L'Ajuntament Blanes ha aprovat un primer paquet de mesures de reducció de la despesa en matèria de personal per aquest any, on finalment no es va incloure la reducció dels salaris dels treballadors. Tot i això, la mesura es debatrà el maig a l'espera del decret que té pendent d'aprovar el Govern de Madrid en relació al tema de la jornada laboral, que passarà de 35 a 37,5 hores setmanals.

Tant l'alcalde de Blanes, Josep Marigó (PSC), com la tinent d'alcalde, Lourdes Fàbregas (PSC), van explicar que la mesura d'estalvi consistirà en una reducció proporcional dels sous dels 295 treballadors de l'Ajuntament i que aniran del 2 per cent al 12 per cent -de nòmines més baixes a més altes-, que haurà de suposar un estalvi de 200.000 euros l'any. La mesura, però, no es va incloure al primer paquet de mesures sobre personal per evitar que hi hagi la possiblitat de duplicitats i es retalli des de dues administracions.

El que sí es va aprovar ahir són un conjunt de mesures de reducció de despesa en matèria de personal per aquest any que volen rebaixar la despesa en uns 486.000 euros i que compten amb el rebuig dels treballadors, tal i com van demostrar en la "xoriçada popular" que es va celebrar abans del ple, així com també amb xiulets i crits des de fora i de dins de l'edifici quan es celebrava el plenari, que van obligar l'alcalde a alçar la veu en més d'una ocasió. A més, es van desallotjar dues persones de la sala després que l'alcalde ho demanés, per considerar que estaven entorpint, amb els seus crits, el funcionament del plenari.

Els sindicats no hi estan d'acord perquè consideren que s'han pres decisions "de forma unilateral i sense negociació". Fàbrega va negar-ho i va dir que s'han fet diferents meses negociadores, que no han aportat propostes per reduir despeses.

Eliminació de complements

Pel que fa al paquest de mesures, l'alcalde Josep Marigó va defensar que són "de justícia social" ja que, al seu parer, si s'exigeix als ciutadans amb la pujada d'impostos "com no s'havia vist mai", als treballadors també se'ls ha de demanar un esforç i que siguin "conscients" de la situació de crisi que patim. Tot i això, com va dir la regidora de Recursos Humans i tinent d'alcalde, el que es busca és evitar acomiadaments i no acabar l'any pitjor, va dir el batlle.

El capítol de personal del pressupost representa un terç de la despesa corrent de l'Ajuntament, que ?l'any passat va suposar una suma de 13,81 milions d'euros. Entre les mesures previstes i que ja s'aplicaran a partir del mes vinent, hi ha l'eliminació dels ajuts socials, que representa uns 46.500 euros l'any (enguany s'estalviaran 23.500 euros); l'eliminació del complement de productivitat que pujava fins als 215.000 euros l'any; la supressió de l'assegurança de vida dels treballadors -es mantindrà la de seguretat civil- que puja fins als 52.000 euros i desapareix l'ajut mensual a sindicats, de 1.300 euros, i també es rebaixa la partida de formació, que passa a 3.000 euros, quan era de 10.000.

També es reduiran les hores extres: si durant l'any 2011 se'n van fer fins a un valor de 175.000 euros, per enguany se'n preveuen 50.000 euros. Un altre aspecte destacat és l'eliminació del prorrateig per treballar fora d'horari, perquè s'havia vist que no es complien les hores marcades pel conveni.

3 dies de baixa sense pagar

I finalment, per combatre l'absentisme, l'Ajuntament no pagarà els tres primers dies de baixa, que no complementa la Seguretat Social però sí a partir del quart dia. I és que, segons l'alcalde, s'han detectat "recurrències de baixes", que suposen càrregues per altres treballadors. També va destacar en roda de premsa que alguns col·lectius generen més baixes, uns fets que la regidora de Recursos Humans va dir que analitzaran en una comissió. El paquet de mesures, amb l'estalvi de 125.000 euros d'hores extres, els 200.000 euros de reducció al transferir la recaptació tributària del Consell Comarcal i els 200.000 euros previstos amb la reducció dels salaris suposaran un estalvi anual d'uns 800.000.