L'associació Promoció del Transport Públic (PTP) es demarca del discurs ciutadà predominant en aquests moments i defensa la continuïtat dels peatges de pagament a les autopistes perquè, segons alerta, fer-los gratuïts suposaria "arruïnar l'administració pública". Aquesta entitat no reivindica que els peatges se suprimeixin sinó que se'n canviï la gestió, de manera que s'implanti un model que prioritzi l'interès públic per sobre de l'enriquiment de les empreses concessionàries.

D'acord amb la proposta que la PTP defensarà dilluns davant el Grup de Peatges del Parlament de Catalunya, aquest sistema "socialment just" implicaria distingir tarifes en funció de si els vehicles que circulen per autopistes com l'AP-7 són de turistes o, per exemple, si es tracta d'un camió, d'un usuari local o d'un servei de transport públic, entre d'altres possibilitats. A més a més, l'entitat és partidària d'afavorir amb el preu els vehicles que circulin amb més ocupants -i que, per tant, consideren "més respectuosos amb el medi ambient"- i que no ho facin en hores punta.

L'associació també reivindica una nova tarifació dels peatges de les autopistes afirmant que serviria per contenir una demanda que, des del seu punt de vista, depèn "excessivament" del cotxe i del camió; vehicle aquest últim sobre el qual incideix especialment Promoció del Transport Públic, perquè entén que és el que causa "més impacte" tant pel que fa a les congestions com a les incidències en el trànsit.