El Consell Rector de l'organisme que gestiona la ràdio municipal de Lloret ha vetat una entrevista a l'emissora local dels pares dels menors que haurien patit presumptament abusos sexuals per part de l'empresari i monitor Josep Castiella. Segons va explicar ahir la directora de la ràdio, va ser ella qui va demanar als partits que avalessin la realització de l'entrevista "per la delicadesa del tema" i aquests van decidir no fer-la.

En concret, el consell rector on participen tots els grups municipals que conformen la corporació tant govern (CiU, ERC) com oposició (Millor, PSC, ICV, PP) van decidir que no es realitzés l'entrevista als pares, com a resultat d'una votació, després que la directora els demanés que es pronunciessin. En concret, els grups d'ERC i Millor van votar en contra de la proposta consensuada i els grups del PP, ICV i PSC, en canvi, a favor d'emetre-la sota determinats condicionants, especialment destinats a la preservació de dades dels menors i els pares. El grup de CiU, per la seva part, es va abstenir. Aquest resultat, doncs, va provocar que hi hagués sis vots a favor i set en contra, de manera que es va acordar que la ràdio no realitzés l'entrevista.

Aquest fet, però, ha provocat la indignació dels pares dels menors que haurien patit presumptes abusos. Segons un portaveu dels pares, l'entrevista es va fer fa unes dues setmanes i els pares van explicar la situació així com també l'advocat que els representa, però al cap d'uns dies els van trucar "dient que s'emetria més tard perquè calia editar-la". I afegeix que ahir s'havia d'emetre, però van tornar a rebre una trucada "de la directora que ens deia que no s'emetria per una votació i decisió de l'Ajuntament".

Al seu parer, això provoca que "una ràdio que és pel poble ens censuri i ens talli el dret a explicar allò que volem". Davant dels fets, els pares es reuniran en els propers dies i demanaran una reunió, assegura, amb l'alcalde de Lloret , Romà Codina (CiU), per tal que els aclareixi la situació.

En la reunió del Consell rector de la ràdio que es va celebrar dimecres hi havia els representants de tots els grups així com també la directora de l'emissora i segons diversos grups municipals consultats, en cap moment no se'ls va dir que ja s'havia enregistrat l'entrevista i que d'això ja en faria unes dues setmanes; Diari de Girona l'ha pogut escoltar. La directora, però, va voler aclarir ahir que es tracta d'un material en brut encara i que cal editar, tot i reconèixer que ja està enregistrada. Segons els diferents regidors presents, la reunió del Consell va ser en tot moment una d'ordinària com la que celebren normalment però, afirmen, fora de l'ordre del dia, la directora els va comentar que volia el seu suport per tal de realitzar una entrevista a aquests pares dels menors que haurien patit els abusos. Els grups no sabien que l'entrevista ja estava feta.

La petició de la directora va generar sorpresa i debat entre els assistents perquè en aquests consells no se solen prendre decisions d'aquest tipus, és a dir, dir si cal o no emetre un contingut concret. Tot i això, finalment els grups municipals van decidir que es votés aquest tema i es va consensuar una proposta.

Aquesta consistia a decidir fer o no fer l'entrevista però sota diferents condicionants com són: no posar els noms dels menors ni dels pares, que l'advocat que representa les famílies fos qui parlés més en l'entrevista, que un cop gravada fos editada per tal que no hi hagués detalls escabrosos dels possibles abusos als nens i que fos emesa en horari fora de l'escolar. Aquesta és la proposta que es va desestimar pels set vots contraris d'ERC i Millor que sumaven majoria. Malgrat el resultat, ahir des del grup del Millor es va voler aclarir que el seu vot va ser negatiu no perquè no volien que els pares tinguessin veu sinó perquè el que consideraven correcte és que fos l'advocat qui actués com a portaveu.

La directora de la ràdio, Amaranta Gibert, va explicar ahir que "per la delicadesa del tema", tenint en compte "que hi ha menors pel mig i encara està a judici" va voler que el Consell avalés la seva emissió, tot i que esperava que li donessin suport. "No ho havia fet mai, però els vaig dir que m'agradaria comptar amb el seu aval", va afegir, tot i que els grups van acordar no emetre-la. "Vaig defensar en tot moment que s'havia de tractar el tema", va destacar Gibert, que va afegir que ja entenia que fos amb algunes limitacions. Finalment, en tancar l'edició no s'havia pogut contactar amb la regidora de comunicació, Esther Olivé (CiU).