L'Ajuntament de Blanes ha aprovat fa pocs dies en Junta de Govern Local "la conveniència" de sotmetre a l'avaluació d'impacte ambiental el projecte per instal·lar un miniparc eòlic al municipi i també a "estudiar les recomanacions de l'informe d'enginyeria". En aquest sentit, l'enginyer municipal proposa que es busqui una altra ubicació al molí central, perquè obligarà a escapçar el Turó d'en Gall, on ha d'anar instal·lat, i per la situació d'un dipòsit d'aigua per a incendis. Cal recordar que el projecte preveu instal·lar un miniparc eòlic a la zona de Vistamontells de Blanes format per tres molins de 110 metres d'alçada cada un, que generarien 9,9 MW.

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat va iniciar fa unes setmanes el període de consultes per determinar si era necessari sotmetre el projecte del parc eòlic a l'avaluació d'impacte ambiental. Fa pocs dies, i després d'un informe del Departament de Medi Ambient de l'Ajuntament i d'un altre de l'enginyer municipal, el consistori ha aprovat que sí que és convenient sotmetre el projecte a l'avaluació i que caldria seguir les recomanacions de l'enginyer com el canvi d'ubicació.

En aquest sentit, segons consta en l'informe de l'enginyer municipal, a 140 metres del molí central que es preveu construir existeix un dipòsit contra incendis, molt important per la protecció de la massa boscosa de la zona. "La distància entre el molí i el dipòsit no compleix el mínim imprescindible per l'accés d'helicòpters al dipòsit" -assegura l'enginyer-, així que "caldrà modificar la ubicació del molí o construir un nou dipòsit en una altra ubicació", conclou.

A més, a l'informe, l'enginyer exposa una segona qüestió rellevant. El tècnic assegura que el Turó d'en Gall (de 309 metres), on ha d'anar el miniparc eòlic, "té pendents molt pronunciades (del 30% per tots els costats) i la superfície del seu cim és molt petita". De manera que per poder formar una plataforma de 40x40 metres, com està previst, "caldrà escapçar-lo". I afegeix que "per poder-hi accedir amb els requeriments del projecte" (com ara pendents màximes del 10-12% o radis de gir de 30 o 40 metres) "caldrà construir un nou camí que obligarà a escapçar encara més el Turó". Per tot plegat, "proposa que es busqui una altra ubicació al molí central".

Per altra banda, en l'informe de Medi Ambient, s'assenyalen els impactes que caldria tenir en compte quan es faci l'avaluació ambiental. Així, s'apunta que en la construcció del parc caldrà veure la "repercussió als accessos al fer la instal·lació i camins interns de servei"; la circulació de la maquinària pesada; o l'erosió i moviments de terres. També els impactes a la fauna i la flora. I un cop construït, assegura que cal tenir en compte l'impacte acústic, ja que hi ha cases properes i les interferència electromagnètica, l'impacte paisatgístic de les turbines o el consum d'aigua i producció de residus.