L'Ajuntament de Figueres ha ingressat 16.750 euros des que va posar en marxa les 576 plaques fotovoltaques a la plaça Catalunya, fa vuit mesos. La previsió és quan faci un any del seu funcionament es generin uns 30.000 euros, una xifra inferior als 40.000 que es van anunciar inicialment degut, segons expliquen, als canvis de tarifes i a que es tractava d'una estimció per part de les companyies elèctriques. El regidor de l'àrea, Pere Giró (CiU), en fa un balanç positiu tenint en compte que la inversió es va fer a través dels plans "Zapatero". La mesura també ha permès estalviar 43 tones de Co2, una dada que es pot visualitzar a temps real a través d'una pantalla que s'ha instal·lat a la zona.

Amb motiu del Dia Mundial del Medi Ambient, el consistori va voler fer un balanç del gairebé primer any d'activació de la coberta fotovoltaica. L'espai, que ocupa una superfície total de 1.252 metres quadrats, ha generat fins ara 86,66 Mwh/any. Això ha permès ingressar amb la venda d'energia uns 17.000 euros, uns 2.000 mensuals.

Malgrat que en un primer moment, els càlculs inicials preveien que s'ingresséssin 40.000 euros l'any però finalment en seran entre 24.000 i 30.0000, tenint en compte que durant els mesos d'estiu se'n genera més quantitat.

Giró ja ha avançat que els diners es reinvertiran en altres mesures d'eficiència energètica. Amb tot, però, el regidor assegura que la rendibilitat del projecte és màxima ja que l'Ajuntament no va haver de posar ni un sol euros per a pagar la inversió, que es va finançar amb fons estatals.

Un marcador amb les dades

Per mostrar la informació als ciutadans, el consistori hi ha instal·lat un marcador que ahir al migdia indicava una potència energètica de 57,40 kW, lluny encara dels 90 que pot produir com a màxim la coberta. La instal·lació també inclou l'estalvi energètic que s'ha acumulat i que, a hores d'ara, és de 43,33 tones de diòxid de carboni, l'equivalent a l'emissió de quatre llars juntes. El consistori treballa amb la previsió que es pugui arribar a doblar l'estalvi generat durant l'any.