Els Plans Educatius d'Entorn i els Plans d'Educació i Convivència són altres víctimes de les retallades pressupostàries. Fa unes setmanes, el Departament d'Ensenyament de la Generalitat ja va informar els ajuntaments que les restriccions del Ministeri d'Educació deixava sense diners per cobrir els pressupostos dels Plans d'Entorn corresponents a aquest any 2012; una aportació més elevada que el percentatge corresponent al 2011 que, aquest sí, ja està abonat. Malgrat la marxa enrere del Ministeri, la Conselleria que dirigeix Irene Rigau va manifestar als consistoris que s'atendrien els casos particulars i va assegurar que els Plans Educatius d'Entorn es continuarien desenvolupant, un fet possible a causa que es tracta d'un projecte en xarxa.

L'incompliment de les aportacions econòmiques pactades per als Plans Educatius d'Entorn ha alarmat la Mancomunitat Santa Eugènia-Can Gibert, de Girona, que ha expressat públicament la seva queixa -juntament amb les entitats que participen en el Pla Educació i Convivència-, després que l'Ajuntament els hagi informat que Ensenyament no abonarà la part pendent del conveni d'aquest curs. Aquest col·lectiu especifica que, en el seu cas, deixaran de rebre el 63% de l'acordat: 28.000 euros d'un pressupost que ja havia estat retallat -tal com apunten.

La Mancomunitat Santa Eugènia-Can Gibert mostra "perplexitat" perquè tot just els van informar al maig que no rebran la subvenció prevista per a activitats fetes al llarg del curs. En un comunicat denuncien que "hi ha deutes pendents que tenen les entitats amb tercers, en altres casos les entitats han avançat els diners o caldrà deixar de fer activitats d'estiu" i afegeixen que "per aquest i altres motius, les entitats encara no han signat, i per tant no han cobrat, els seus convenis del curs 2011-2012 amb l'Ajuntament". Respecte la importància d'aquestes activitats, la mancomunitat en destaca el contingut socioeducatiu i la seva voluntat de facilitar "la integració i cohesió de totes les persones que viuen als nostre barris o disminuir el preu de les activitats normalitzades per facilitar la participació de tots els infants i joves".

A tall de conclusió, aquestes entitats gironines consideren que "en temps de crisi és més important que mai no desatendre els projectes educatius i de cohesió social dels territoris"; a més de recordar els recursos humans i esforços econòmics que aporten entitats com les d'aquests barris.