Madrid obria fa uns dies el meló.

L'alcaldessa de la ciutat, Ana Botella, va assegurar en una entrevista a Radio Nacional que el seu consistori -que és el més endeutat d'Espanya amb 6.000 milions d'euros- estudiava "estalviar en serveis", com per exemple la recollida d'escombraries, que deixaria de fer-se a diari.

Una mesura d'estalvi que també han valorat alguns consistoris de la província de Girona. Banyoles és un d'ells. L'any passat la capital del Pla de l'Estany va redimensionar la recollida dels contenidors de rebuig per estalviar 75.000 euros. D'aquesta manera la recollida dels contenidors de rebuig del centre de la ciutat i voltants passava de fer-se cada dia a només sis dies a la setmana. D'altra banda, a la resta de Banyoles la recollida d'escombraries va passar de ser diària a fer-se quatre dies a la setmana: els dilluns, els dimecres, els divendres i els dissabtes.

Blanes també va plantejar-se seguir els passos de ciutats com Banyoles. En aquest municipi de la Selva es volia fer la recollida d'escombraries cada dos dies per aconseguir reduir-ne els costos. No obstant, la mesura es va descartar perquè calia instal·lar més contenidors arreu del municipi i aquesta despesa (entre 85.000 i 100.000 euros) va fer desaconsellable emprendre la mesura.

El que sí es fa des de principi ?d'any és que en temporada baixa -és a dir del 15 de setembre al 15 de juny- es modifica la recollida porta a porta en diversos sectors de Blanes: la deixalla orgànica es recull els dilluns, dimecres, divendres i dissabte mentre que la resta es fa els dimarts, dijous i diumenge.

Durant la temporada alta, en canvi, la recollida porta a porta de tots els residus és diària.

Altres municipis de la província de Girona, com ara la ciutat de Salt, han descartat modificar la recollida de les escombraries com a mesura d'estalvi.

A Palafrugell tampoc es plantegen canvis en aquest servei. El regidor delegat d'Ocupació de la Via Pública, Serveis Municipals, Escorxador i Medi Ambient d'aquest municipi, Xavier Rangel, descarta de ple modificar alguns serveis com ara la recollida porta a porta.

Rangel assegura que malgrat ser més costós, aquest servei "permet que se separin millor els residus i per tant s'aconsegueix reduir el cost ja que és més fàcil gestionar-los". Rangel assegura que un dels efectes que han notat des de l'esclat de la crisi econòmica és que el nombre de residus s'ha estancat o fins i tot ha disminuït lleugerament.

Mentrestant, a la ciutat de Girona, tampoc estudien canviar el sistema de recollida però sí valoren com optimitzar-ne els costos. Ho assegura el regidor de Sostenibilitat i Participació Ciutadana, Jordi Fàbrega.