El delegat de l'ONCE a Girona, Manel Caballero, explica que l'entitat assessora tots aquells museus que demanen orientació a l'hora de fer adaptacions per a persones cegues. Alguns dels aspectes primordials que recomanen des de l'ONCE són lletres de mida gran en els plafons informatius o la transcripció de textos al codi Braille. Igual que en el cas de les adaptacions per a gent amb mobilitat reduïda, el col·lectiu de persones amb dificultats de visió assegura que cada vegada hi ha més sensibilització cap a la seva situació. Per això, els nous equipaments ja incorporen d'entrada, en el pressupost, determinades aportacions per facilitar l'accés i les visites de persones cegues.

Segons Manel Caballero, una altra de les actuacions que s'impulsen des de l'ONCE és la formació al personal dels museus. L'objectiu és que les persones responsables de fer les visites guiades dels equipaments utilitzin un llenguatge més precís. Caballero explica que és molt millor dir "esquerra o dreta" que altres paraules poc concretes per a persones sense visió, com "aquí o allà". Des de l'entitat també recomanen a la gent amb problemes de vista que optin per fer ús de la visita guiada o de les audioguies, sempre que sigui possible. El delegat de l'ONCE a Girona també recomana a les persones amb dificultat de visió que "es belluguin", perquè "si ens movem, ens veuen més". En aquest sentit, Manel Caballero afirma que habitualment, quan els museus reben visites de col·lectius d'invidents, s'acostumen a posar en contacte amb l'entitat per saber quines millores poden tirar endavant per fer més accessible el seu espai.

Tots els museu gironins es troben en el procés d'adaptació de les seves instal·lacions per a persones amb dificultats de visió. En el cas de la fundació Gala-Salvador Dalí, té un conveni amb l'ONCE per incorporar en un futur el codi Braille i millorar la formació del personal, com ja es va fer temps enrere amb un curs de simulació de visites a persones cegues. Als equipaments de la fundació Gala-Dalí i, també a Figueres, al Museu del Joguet, es faciliten alguns objectes perquè la gent amb problemes de vista pugui manipular i tocar les peces per fer-se una idea més aproximada.

El mateix succeeix al Museu Arqueològic d'Empúries, on hi ha transcrits al Braille els textos de les vitrines del museu. Pel que fa al Museu del Cinema del Girona, disposa de visites adaptades per a persones cegues. Igual que el Museu d'Història de la Ciutat que també ofereix aquest mateix servei. Mentre que la Catedral de Girona disposa d'una audioguia i de pantalles que amplien en detall les peces més rellevants.