Els resultats de la prova pilot de producció de biocarbó a partir de restes vegetals de boscos i jardins feta a Porqueres confirmen que cal perfeccionar la tècnica per fer-la més rendible econòmicament. I és que, tot i que s'ha demostrat que és molt beneficiós per al medi ambient, cal millorar la tècnica per tal que el producte resultant sigui més competitiu. S'ha comprovat que el cost aproximat és d'un euro per cada quilo, un preu molt més elevat que no pas la producció industrial de carbó.

Entre els ajustos que caldrà fer, hi ha augmentar la productivitat, ja que actualment de cada tona de biomassa en surt un 20 per cent de carbó mentre a altres indrets del món s'arriba fins al 33 per cent.

La tècnica utilitzada per a la producció de biocarbó es basa en el procés anomenat piròlisi, que consisteix a cremar restes vegetals amb l'ajuda d'un forn mòbil que permet la combustió sense oxigen i per tant sense gairebé emetre CO2 a l'atmosfera. Aquest és un mètode que ja utilitzaven els carboners als boscos catalans per produir un carbó que després utilitzarien per cuinar i escalfar-se.

El que feien era cobrir una pila de llenya amb terra perquè no hi entrés l'oxigen i la deixaven cremar durant dies. Amb aquesta tècnica, però, s'ha aconseguir reduir el procés en unes cinc hores. Després, cal esperar 24 hores perquè es refredi i ja es pot triturar.

El resultat final és un carbonet que es pot barrejar amb el sòl agrícola per tal d'incrementar les seves propietats físiques i biològiques que el fan més ric. Arran de les proves experimentals fetes en diferents conreus, amb l'ajuda de l'Estació Experimental Mas Badia, s'ha demostrat que el biocarbó reté millor la humitat en un cultius com ara el blat alhora que permet augmentar la producció.

En el cas de la vinya, per exemple, també s'ha comprovat que les plantes on s'aplica biocarbó creixen més ràpid que no pas les que no en tenen. Ara bé, el coordinador del projecte, Deli Saavedra, recorda que són uns primers resultats que caldrà continuar estudiant en els pròxims anys per tenir dades comparatives de les pròximes collites i de la qualitat del producte resultant.

El forn mòbil va servir per aprofitar un total de 23 tones de fusta en 34 fornades, que van generar un total de 4.289 quilos de biocarbó. D'aquests, 3.519 es van fer a partir de brancam de pi blanc i els 770 quilos restants, de la poda urbana.

El rendiment mitjà ha estat del 18 per cent en el primer tipus de fusta i un 20 per cent en el cas de les restes de poda. Una proporció que, segons Saavedra, caldrà millorar en el futur ja que està molt per sota del 30-33 per cent de rendiment de biocarbó produït en altres països, de manera que el seu cost és més baix.

I és que arran d'aquest procés experimental s'ha vist que cal fer ajustos per augmentar la producció de biocarbó i el seu valor. En la prova pilot, s'ha calculat que la producció d'una tona de biocarbó ha costat uns 1.000 euros, és a dir, 1 euro per cada quilo, un preu molt més elevat que la producció industrial de carbó que continuen essent més competitius que no pas aquest produït a petita escala.

Venda dirigida a la jardineria

L'empresa que ha dut a terme la prova experimental, SolucioNAT, ho ha fet arran d'un conveni amb la Diputació de Girona i La Caixa i amb la col·laboració de l'Ajuntament de Porqueres i el Consell Comarcal del Pla de l'Estany. Ara, estudia vendre el carbonet resultant al sector de la jardineria com a un complement de la terra i donar-li un valor afegit per a aquells consumidors conscienciats amb el medi ambient.