Unes setmanes després que el Consell Comarcal rebutgés el nou mapa eòlic que la Generalitat ha presentat, la Jonquera va aprovar ahir les al·legacions en contra del projecte. El consistori, afectat per les Zones de Desenvolupament Prioritari (ZDP), ha demanat la retirada de Pla tot alertant que part de la zona on es preveuen es va cremar amb l'incendi de finals de juliol i que, a més, el municipi té actualment en tràmit fins a tres parcs pendents d'autoritzar-se així que "s'hauria complert amb escreix amb la quota que li podria pertocar d'energia renovable".

El Govern català va tirar endavant fa unes setmanes els tràmits per impulsar el nou mapa eòlic. La proposta modificava lleugerament la inicial allunyant les àrees de desenvolupament prioritari del paratge protegit de l'Albera. Així, es reduïa l'afectació sobre els termes de la Jonquera, Cantallops, Sant Climent i Espolla però, en canvi, s'ampliava a Darnius. D'aquesta manera, manté els 180 MW de potència previstos i hi inclou els informes i avaluacions ambientals que faltaven al primer document que van propiciar que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) l'aturés. La decisió es va prendre per accelerar el procés i evitar esperar la resolució judicial però ha topat de nou amb l'oposició de la comarca, que ja va demanar amb el primer document que es fes cas a l'estudi que el Consell havia elaborat i que proposava que els molins es limitessin a l'entorn del corredor d'infraestructures com l'AP-7, la MAT o el tren d'alta velocitat. També ho ha fet ara la Jonquera que, malgrat haver vist reduida l'afectació al seu terme, no vol que se li apliquin les "quotes eòliques" previstes al seu terme i reclama que es limiti al corredor. En el document d'al·legacions que va passar ahir per ple, el consistori recorda que el juliol de 2010 ja van presentar un recurs de reposició en contra de les ZDP perquè s'havia fet sense "el consens del territori". En aquest sentit, consideren que el pla ha de servir per determinar la potència tota que ha de produir cada comarca amb projectes que no atemptin contra el medi natural i "substituint els macroparcs i els aerogeneradors convencionals".

A més, però, insisteixen que a la Jonquera "hi ha actualment en tràmit tres parcs eòlics que, si s'autoritzen, suposarien la instal·lació d'uns 60 molins al terme municipal, per la qual cosa es considera que s'ha complert amb escreix amb la quota que podria pertocar-li d'energia renovable i, per tant, el seu terme i el dels municipis limítrofs haurien de quedar fora de la ZDP". En cas que no sigui així, afegeixen, cal que la part del terme inclosa dins el PEIN de l'Albera i el terreny que l'envolta fins a 1 quilòmetre, quedi també fora del projecte.

I és que, malgrat que la Generalitat diu haver-se allunyat amb el nou document de les àrees protegides, l'alcaldessa de la Jonquera, Sònia Martínez (CiU), considera que un i altre document no difereixen gaire i que se segueix afectat la zona. D'altra banda, el consistori alerta que "la zona cremada arran del gran incendi que ha patit la comarca, i en concret el municipi, ha de ser considerat com a sòl forestal i no hi pot haver canvi d'ús. La ZDP permet qualificar aquest sòl per a l'ús de desenvolupament de centres de producció elèctrica, "Caldria, en virtut de la Llei de Monts Espanyola -que prohibeix el canvi d'ús almenys durant 30 anys-, excloure del seu àmbit tota la zona cremada, entre altres, pràcticament tot el terme de la Jonquera" afirmen. De fet, va quedar afectat en un 90%.

Incompliment de normativa

Amb tot, les al·legacions també insisteixen en que les zones de desenvolupament prioritari han d'estar fora -com a mínim a un quilòmetre de distància- de qualsevol parc en alguna fase de tramitació. "Això no es compleix en alguns dels que estan en tràmit a la comarca com el de la Serran Cumanera a la Jonquera, el parc d'Espolla i el de Sant Climent".

A més, consideren que cal refer l'informe de viabilitat urbanística i paisatgística del pla redactat el febrer de 2010 no analitzava la viabilitat urbanística sinó que, afirmen, només donava informació sobre la normativa urbanística dels municipis situats a l'àmbit d'afectació. En aquest sentit, diuen que el planejament dels municipis inclosos podria haver canviat i que cal veure si el document compleix o no amb la seva normativa urbanística.