Unes 300 persones es van aplegar ahir a la parròquia de Sant Pau de Girona, per acomiadar amb una última missa i un acte festiu d'homenatge el que ha estat el seu rector durant els últims 25 anys: mossèn Ignasi Forcano.

Amb 75 anys, el Bisbat de Girona li va comunicar el juliol passat que "acceptava" la seva jubilació, tot i que ell no l'havia demanat. I tot i les mil firmes recollides per la comunitat per evitar la marxa del rector, el Bisbat no ha canviat de parer. Obligat a marxar, doncs, mossèn Ignasi va celebrar ahir la seva última missa d'una manera peculiar, festiva i també molt emotiva, que va congregar famílies senceres, gent gran que l'han acompanyat des que va ser nomenat rector de Sant Pau el 1987, així com els més joves de l'esplai, que van voler mostrar el seu suport i agraïment al mossèn.

La celebració va començar amb unes paraules del representant de la comunitat de Sant Pau amb què va deixar entreveure l'inconformisme amb la decisió presa pel Bisbat, al qual va qualificar de tenir "un llenguatge caduc i poc entenedor" i va alabar la figura de mossèn Ignasi, que durant 25 anys ha fet que "Sant Pau visqui l'evangeli des del del món i no d'esquena a ell". "Son moltes les persones que s'han indignat per la situació d'una manera o d'una altra, perquè t'estimem i t'apreciem" va afegir.

També mossèn Joan, que va ser molts anys rector de Roses i a qui, segons Forcano, "li va passar 3/4 dels mateix del que em passa ara a mi" va encoratjar-lo i, evocant les paraules d'un professor de religió, va destacar que "a aquest pas, tornarem a fer la missa amb llatí".

Un dels discursos més crítics va ser el del representant del Fòrum Alsina en la celebració, Pere Madrenys, que va destacar la feina feta per Forcano per "posar l'església al dia" i "com a exemple de renovació". Madrenys va aixecar un fort aplaudiment dels assistents en afirmar de forma contundent que "entre els que són crítics amb la seva tasca, l'Ignasi ha tingut la mala sort de trobar-ne un amb autoritat, que t'ha tret de la parròquia". "Hi ha molt malestar contra els que volen que descansis. Ets insubstituïble", destacaven també, entre agraïments i aplaudiments, els representants dels diferents col·lectius que d'una manera o altra formen part de l'església de Sant Pau.

Celebració emotiva

Durant la celebració, diverses entitats del barri i també de fora, l'associació de veïns i la comunitat de Sant Pau, així com també els grups de catequesi o l'esplai, van dedicar emotives paraules d'agraïment a Forcano per la seva dedicació al barri i als més joves. "Gràcies per l'esforç i la lluita pel nostre barri i per seguir treballant tot i el caos d'aquestes últimes setmanes" o "Ets un capellà collonut", destacaven alguns dels escrits dedicats al mossèn, que ell corresponia amb abraçades i mostres d'apreci, fent emocionar més d'un.

Tampoc van faltar els records i regals de comiat, com la figura de la silueta de l'església de Sant Pau "perquè la pugui veure sempre allà on vagi", una cançó composta i dedicada en honor seu o una estola plena de símbols com la bandera catalana i la del Barça o una dedicatòria feta pels nens de catequesi, entre d'altres presents.

L'últim ritual que va exercir al temple de Sant Pau el rector va ser el bateig d'una nena de mesos, la Laura, a qui va desitjar que "com a dona, tant de bo les institucions i sobretot l'església, et considerin amb la mateixa dignitat que a l'home".

Al final de la missa, a què no va acudir cap representant del Bisbat, mossèn Ignasi es va acomiadar donant les gràcies i adreçant un missatge als presents: "No deixem perdre la identitat de Sant Pau perquè serà el que vulgueu que sigui, no el que vulgui un capellà".

Mirant cap al futur

A la sortida, molts comentaven la situació del mossèn. "És indignant", comentava una de les parroquianes habituals. "El senyor bisbe hauria d'escoltar l'església de base, les famílies que som d'aquí", remarcaven també la Conxi i l'Elena, que afegien que "l'església ha de seguir endavant i no enrere". També des de l'Esplai comentaven que "el Bisbat hauria de fer cas al que vol la gent del carrer".

Acabada la celebració, mossèn Ignasi Forcano va remarcar a Diari de Girona que "ho he viscut amb molta serenor, satisfacció, i tothom està reaccionant amb la millor firma, que és l'amistat". "M'han obligat a jubilar-me i ja no puc ser rector, però seguiré vinculat a la parròquia com a col·laborador" va destacar Forcano.

Com a final de festa, es va celebrar a l'exterior del temple un dinar popular i diverses activitats com un concert, i també màgia.