Els farmacèutics gironins han dit prou. Divendres passat gairebé el 80% dels professionals de la demarcació van ratificar la proposta del Consell de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya d'organitzar una tancada el proper dijous per protestar contra l'impagament de la Generalitat. A les comarques gironines sense anar més lluny, el Govern català encara ha de pagar 9 milions d'euros als 340 establiments (corresponents als mesos de juliol i agost).

Aquesta situació deixa el sector tocat de mort, ja que moltes farmàcies subsisteixen principalment gràcies a aquests diners, i temen no poder pagar nòmines si no reben els diners aviat. Fa mesos les farmàcies del País Valencià i de Castella-la Manxa van fer una vaga pels mateixos motius, i ara és el torn de les catalanes. La tancada és l'últim cartutx que queda per reivindicar la supervivència d'un sector que també ha patit retallades.

Retards en els pagaments

La causa que va precipitar les vagues a València i Castella és la mateixa que a Catalunya: un Govern autonòmic ofegat per la crisi i els ajustos retarda els pagaments a les farmàcies, que han d'avançar els diners per fer front a la despesa de medicaments. Quan els retards s'acumulen i el crèdit extra s'acaba, els farmacèutics es troben amb la impossibilitat de pagar proveïdors i nòmines. Un panorama crític que moltes farmàcies no poden suportar.

Això és precisament el que ara està passant a Girona. El president del Col·legi de Farmacèutics de la demarcació, Joan Fajula, advertia fa uns dies que el més greu d'aquesta situació, a banda de probables acomiadaments, és que alguns laboratoris podrien deixar d'enviar els medicaments que no es poden pagar. Això, segons Fajula, repercutiria directament en els usuaris, que es poden trobar en l'extrema situació que la seva farmàcia no els pugui subministrar fàrmacs necessaris per a la seva salut.

És significatiu que els Col·legis donin l'alarma d'una manera tan clarivident quan tradicionalment el col·lectiu s'ha caracteritzat per la seva discrecció a l'hora de ?protestar. Ells mateixos són els primers a reconèixer-ho: en un comunicat recent el Col·legi de Girona recordava al Govern els serveis que han prestat les farmàcies i els ?sacrificis que han aguantat sense queixar-se. Aquest cop, però, el risc a desaparèixer ha obligat a alçar la veu d'una forma contundent. Segons Fajula, «les constants baixades de preus, les taxes (tres tipus de copagament en tres mesos) i les dificultats per dur a terme la nostra feina amb normalitat ens han portat a aquesta situació».

Vaga en comptades ocasions

De les tancades de València i Castella-la Manxa no fa ni un any, però a Catalunya hem de recular fins al juny del 2000 per trobar una vaga similar. En aquell moment, en un context socioeconòmic molt diferent de l'actual, la patronal farmacèutica va decidir portar a terme una tancada a causa d'unes mesures liberalitzadores que va aprovar l'executiu del president Aznar. Entre aquestes hi havia la decisió d'aplicar descomptes del 10% d'alguns medicaments, un gest que els farmacèutics van interpretar com la conversió del medicament en una mercaderia més. «El medicament és un bé ?sanitari que no pot ser objecte de simple consideració comercial», sentenciava en aquella època el Col·legi General de Col·legis de Farmacèutics de Catalunya.

La vaga va durar 24 hores, i les farmàcies no han tornat a tancar de forma global. Una prova que el dret a vaga és, pels farmacèutics, una arma que utilitzen en comptades ocasions tenint en compte que en 12 anys (i sobretot des de 2008) les farmàcies han hagut de fer diversos sacrificis. La vaga de dijous que ve no només anirà contra un greuge com la del 2000, sinó contra una filera de greuges. Serà una tancada contra els copagaments que han hagut de gestionar, contra les contínues rebaixes de preu dels fàrmacs. I, per descomptat, per l'asfíxia financera.

Els convocants garantiran els serveis mínims i esperen que el seguiment sigui elevat. No han parlat dels costos que pot suposar perdre un dia de feina, però ja no vé d'aquí. La Generalitat ja ha anunciat que anticiparà pagaments demà mateix, i que la resta els abonarà el 31 d'octubre, però ja és massa tard. Els farmacèutics han dit prou.