L'Arxiu Comarcal de la Selva es troba en la seva fase final i només resta pendent d'un informe tècnic per poder-se obrir abans de finals d'any. I és que com relata el regidor d'Urbanisme de l'Ajuntament de Santa Coloma de Farners, Josep Cullell (CiU), encara es necessita de l'últim vistiplau dels tècnics pel que fa a l'estat del paviment que s'ha col·locat.

El paviment presenta algunes petites fisures i fins que no ho vegin clar, diu el regidor, no es podran començar a col·locar els armaris compactes i en conseqüència, carregar amb pes aquest sòl. Tot i això, el regidor es mostra convençut que el nou Arxiu Comarcal de la Selva s'ha de poder inaugurar abans de finals d'any ja que a banda dels armaris compactes la resta de l'equipament ja compta amb el mobiliari necessari per a l'obertura i, per tant, només cal fer el trasllat dels documents.

Les obres del nou Arxiu Comarcal de la Selva van començar el febrer del 2008 amb l'enderroc de l'antiga fàbrica tèxtil de Ca l'Albert, situada al centre històric de la capital de la Selva entre els carrers Batlle i Sant Dalmau. El nou edifici subsitituirà el que actualment es troba en un local del carrer Camprodon i ocuparà 450 metres quadrats del solar de l'antiga fàbrica i la resta, uns 250 metres quadrats, són propietat municipal.

Aquest petit entrebanc amb què es troba ara l'equipament comarcal abans de poder-se obrir no és pas el primer que viu des de l'inici de les obres. Sense anar massa lluny, aquesta primavera es va detectar que el paviment col·locat al primer pis s'inflava i hi apareixien esquerdes, cosa que va obligar la constructora encarregada dels treballs a haver-lo de col·locar de nou. Abans, però, el nou arxiu va viure un altre revés que va fer retardar els treballs quan fa dos anys la constructora, Incunart SA, va presentar un concurs de creditors -antiga suspensió de pagaments- i per tant, va deixar les obres a mig fer. Uns treballs que no es van reiniciar fins a l'octubre de l'any passat amb una nova empresa i després d'aprovar-se la decisió a través d'un acord de ple.

Carrers del voltant en obres

Una de les conseqüències de l'obertura de l'arxiu comarcal serà el canvi dels carrers del seu voltant. Per fer-ho possible, l'Ajuntament de Santa Coloma acaba d'adjudicar les obres de la remodelació integral dels vilas del voltant (Batlle, Sant Dalmau fins a Anselm Clavé, entre d'altres) de l'edifici comarcal per 168.000 euros (més IVA). Quant a l'estètica dels vials serà la mateixa que hi ha a la Rambla quan va patir la renovació i, per tant, els carrers canviaran el seu aspecte de dalt a baix. En aquests carrers també se'ls canviarà els serveis bàsics com ara el clavegueram, les lluminàries, entre d'altres. Les obres es començaran després de la campanya comercial de Nadal a petició dels botiguers de la zona, tal i com relata el regidor d'Urbanisme.