Blanes ja ho té tot a punt per dur a terme avui a la tarda la primera prova pilot de tancament al trànsit del carrer Ample. Es realitzarà de quatre a deu de la nit i no serà total, ja que es permetrà el pas de l'autobús urbà -a menys velocitat que l'habitual- i dels veïns de la zona que tenen un aparcament privat. I a partir d'ara, la clausura al trànsit rodat en aquest carrer es repetirà cada dissabte de quatre a nou del vespre.

L'Ajuntament de Blanes ja ha instal·lat la senyalització a l'entrada del carrer per avisar als vehicles que està prohibit al pas durant la tarda de dissabte. A més, avui la Policia Local de Blanes s'encarregarà de regular l'accés al carrer Ample situant un agent a la cruïlla amb el passeig de Mar perquè doni accés als vehicles autoritzats, així com per resoldre qualsevol contingència que pugui haver en motiu de la prova pilot.

Aquesta no és la primera vegada que es restringirà el trànsit al carrer Ample. Ja fa anys que s'acostuma a tancar coincidint amb jornades i festes especials, com ara la tradicional Fira de Sant Tomàs del 21 de desembre, el 23 d'abril per Sant Jordi o, més recentment, per l'acció promocional "Blanes 12". I de fet, era la idea inicial del Govern, quan es va reformar.

El 2003, quan es van enllestir les obres de remodelació del carrer -amb un projecte que va incloure voreres al mateix nivell que l'asfalt, l'eliminació de la zona d'aparcament i la instal·lació de pilones-, l'Ajuntament va proposar posar en marxa de manera gradual una illa de vianants, però va haver de desistir després de la negativa de veïns i comerciants. L'any 2009, però, va poder fer un pas més, quan es van enllestir les obres de reforma de la Rambla Joaquim Ruyra i carrers adjacents i el centre va guanyar com a illa de vianants el tram sud del carrer Raval així com el carrer Muralla.

El passat mes de juny, arran de l'acció promocional Blanes 12, va tornar a revifar -per iniciativa dels mateixos comerciants i responsables d'establiments de restauració del centre-, la idoneïtat de tallar el carrer Ample com un element més de dinamització comercial. Atès que és durant els caps de setmana quan hi ha més afluència de gent al centre del municipi per passejar i comprar, l'Ajuntament ha decidit iniciar aquesta prova.

La primera tinenta d'alcalde, Lourdes Fàbrega, i la regidora de Via Pública i Policia Local, Sol Zamora, van mantenir fa uns dies ?reu?nions amb comerciants i veïns per exposar-los els detalls d'aquesta prova. I durant aquestes trobades, ja es va acordar que de cara a la primavera vinent es tornaran a reunir per fer valoracions sobre els resultats de la prova durant aquests mesos. De tota manera, els propers dies es farà balanç també d'aquesta primera prova.