L'Ajuntament de Maçanet de la Selva va aprovar ahir les noves ordenances fiscals per al 2013 amb els vots contraris dels dos grups de l'oposició. El motiu que va generar aquesta posició desfavorable és la rebaixa de l'IBI. I és que l'Ajuntament disminueix l'impost al voltant d'un 4%, en concret baixa tres dècimes, passant del 0,71 al 0,68 als béns de baix valor cadastral i del 0,75 al 0,72 en aquells d'alt valor. Una decisió que, com va defensar el regidor d'Hisenda Pere Vila, suposarà una baixada d'uns 120.000 euros en ingressos de l'IBI però que s'ha pogut fer possible, va assegurar per la situació econòmica de l'Ajuntament.

Aquest és l'únic impost que l'ajuntament ha tocat de cara l'any vinent però el socialista José Martínez va explicar que hi estaven en desacord perquè es deixen de recaptar aquests 120.000 euros, cosa que al seu parer suposarà "no tenir recrusos per després distribuir-los entre la gent més necessitada" i això alhora, segons l'edil socialista suposarà que el pressupost de l'any vinent només pugui apujar-se en un 1,7% la despesa, cosa que hipoteca el consistori. Per ?exem?ple, segons l'edil, a causa de la baixada de l'IBI pot suposar que no es faci el cos de policia i a més, la rebaixa no és substancial perquè són 13 euros en el cas del baix i 30 en el d'alt valor cadastral.

Des de 9-M, Josep Romaguera va felicitar el consistori per haver incorporat en l'ordenança sobre les plusvàlues que dels desnonaments se'n faci càrrec el banc però, en canvi, va lamentar, com el PSC, la rebaixa de l'IBI perquè suposarà "no tenir diners per invertir en despesa" i va dir que si bé beneficiarà els veïns a nivell individual, l'Ajuntament ha de saber redistribuir la riquesa. També va criticar el sistema de bonificacions de la deixalleria, ja que al seu parer es fa amb "molta rigurositat per la gent que té menys diners, això s'hauria de fer amb els més rics també".

Acomiadament

En ple extraordinar, l'Ajuntament va aprovar acomiadar un dels tècnics municipals de l'àrea d'Urbanisme a causa de la davallada de feina en aquesta regidoria. Un acomiadament que s'ha de sumar als tres que hi hagut recentment a la llar d'infants municipal de Maçanet.

El regidor d'Hisenda Pere Vila (CiU) relatava ahir que el motiu pel qual han pres la decisió és que cal contenir la despesa no financera i en conseqüència, el capítol de personal del proper pressupost municipal -que encara s'ha d'aprovar- es rebaixarà en un 5,1%, cosa que representarà passar de 2,02 milions d'euros a 1,9 milions.

La davallada del capítol és resultat també de les tres baixes a la llar d'infants, que va dir Vila, es van produir per la baixada de les matriculacions al centre, havent només una trentena d'alumnes i per tant, de set treballadores s'ha passat a quatre. A més, segons l'edil es van fer els acomiadaments amb el mínim cost per l'Ajuntament i també buscant un acord.

Pel que fa al nou acomiadament, l'edil va ressaltar que es deu a la baixada de feina en Urbanisme a l'Ajuntament, i és que les llicències han caigut en picat en els últims temps a causa de la crisi, explica, i si bé l'any passat es va mantenir el personal, el 2013 es passarà de tres a dues persones en aquesta àrea tècnica municipal.

L'acomiadament es farà efectiu abans de l'1 de gener del 2013 i és una de les conseqüències de l'aplicació de la llei d'estabilitat pressupostària a què estan sotmesos els ajuntaments. De fet, ahir el ple va aprovar un punt sobre el límit màxim de despesa no financera a l'Ajuntament amb la previsió dels comptes per al 2013, que va comptar amb el vot contrari dels dos grups de l'oposició 9Maçanet (9M) i el PSC però va prosperar pels vots del govern (CiU, AM, PP).

Lligar l'Ajuntament

El líder de 9-M, Josep Romaguera, va criticar aquest punt del ple perquè considera que malgrat ser una obligació per llei "el que fa és lligar de mans i peus l'Ajuntament que està a primera fila i no pot invertir en políques socials" i a més, va recordar, "obliga l'Ajuntament, que ingressa diners de més per pagar el deute amb els bancs, això no es pot acceptar", va concloure.

I per la seva banda, des del PSC el portaveu José Martínez va criticar també el punt perquè és un llei que "hipoteca els futurs pressupostos, ja que només podrà apujar-se el pressupost de l'any vinent en un 1,7%".