El fiscal de Medi Ambient i Urbanisme de Girona, Enrique Barata, s'ha querellat contra dos arquitectes per haver donat els permisos i la llicència d'obres de construcció del xalet de luxe de Can Juncadella, que es va alçar en aquesta finca en substitució de la casa dels masovers i el galliner que hi havia a l'espai que ocupa. El xalet de convidats d'aquesta polèmica àrea de Lloret va ser objecte d'una denúncia presentada per l'entitat ciutadana SOS Lloret a la Fiscalia que ara ha donat els seus fruits.

L'any 2010 els ecologistes van denunciar que es feien obres en la propietat d'un familiar del president del Kazakhastan en contra de la normativa urbanística vigent i aquest mateix estiu, els ecologistes van avisar la mateixa Fiscalia que ja hi havia les grues per alçar aquest luxós xalet.

L'Ajuntament de Lloret sempre ha assegurat que les obres comptaven amb els permisos necessaris però el cert és que a l'any 2008 el Departament de Medi Ambient de la Generalitat afirmava que els usos de la construcció no s'adeien al que permet una espai inclòs a la Xarxa Natura 2000 i, en conseqüència, s'oposava al projecte. A més, un altre informe de Medi Ambient també alertava que si bé es podien enderrocar les velles edificacions -casa de masovers i galliner- les noves calia que estiguessin lligades a l'activitat agrícola, ramadera o forestal.

Malgrat els informes contraris el xalet s'ha anat construint però ara la Fiscalia ha pres cartes en l'assumpte i ha remès la denúncia penal al Jutjat Degà de Blanes perquè considera que hi ha "indicis fundats" de delicte contra l'ordenació del territori per prevaricació urbanística i, de moment, en considera responsables els arquitectes. Els permisos s'han donat des de Lloret i Urbanisme però sense tenir en compte els usos de la finca protegida, al parer de la Fiscalia, que també recorda que si s'hi havia de fer alguna obra, aquestes haurien d'haver mantingut el usos i respectat el volum i superfície dels edificis existens, a banda que necessitaven de l'autorització de Medi Ambient.

Després de la denúncia de SOS Lloret, la Fiscalia va manar a la Unitat Central de Delictes Urbanístics i contra el Medi Ambient dels Mossos d'Esquadra que investigués. Segons l'informe de la Unitat, no només s'havia de responsabilitzar els arquitectes sinó també la Junta de Govern Local, l'alcalde de Lloret -Xavier Crespo (CiU) i la Comissió Territorial d'Urbanisme. No obstant, el fiscal ha considerat que són els tècnics qui van fer una interpretació forçada de la llei d'ordenació del territori i en serien els responsables.

Satisfacció dels ecologistes

El portaveu de SOS Lloret, Esteve Dalmau, es mostra satisfet per la querella de la Fiscalia i destaca que la decisió posa de manifest "la deixadesa de les administracions implicades que sempre han dit que tot era correcte". Va remarcar que des d'Urbanisme "han ignorat els informes de Medi Ambient on quedava clar que no es podien fer les obres perquè hi ha uns usos clars". Dalmau va afirmar que l'entitat farà un seguiment del procediment judicial i va instar tant Lloret com Urbanisme a posicionar-se "perquè està clar que algú que no ha fet els deures".

Fonts municipals indiquen que, en el seu dia, l'Ajuntament de Lloret va informar que el projecte presentat s'ajustava al Pla General del municipi i van remarcar que la llicència d'obres la va donar Urbanisme de Girona.