El sindicat agrari Unió de Pagesos (UP) va denunciar dilluns passat que el govern espanyol ha reduït l'abast de les ajudes pels efectes de desastres meteorològics com són les pedregades i també en el cas dels incendis. El sindicat va afirmar en un comunicat a la premsa que l'executiu espanyol ha "incomplert el seu compromís", ja que no incorpora a la Llei 14/2012 de 26 de desembre "totes les mesures acordades prèviament per als afectats per les pedregades i els incendis d'aquest any".

UP havia demanat prèviament que s'incloguessin dins d'aquest marc normatiu com a mínim totes les mesures que es van tenir en compte l'any 2010. No obstant això, algunes d'aquestes mesures han quedat excloses de la normativa. Alguns exemples en són els ajuts pels costos de reposició de les instal·lacions de reg i xarxes antipedra fets malbé per les tempestes.

"El sindicat havia demanat reiteradament als grups parlamentaris del Congrés que aquesta llei recollís com a mínim totes les mesures incloses en la llei 3/2010 de 10 de març per compensar les pèrdues de les pedregades i incendis de l'any 2009, tal i com es va aprovar, a instàncies del sindicat, per unanimitat al Congrés dels Diputats el 17 de juliol", detallava el sindicat en un comunicat.

Unió de Pagesos va voler recordar que el Congrés dels Diputats va instar a aprovar el passat 17 de juliol les mateixes mesures de la llei de 2010 i va lamentar que finalment només se n'hagin inclòs dues de les previstes, com són "la possibilitat que l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) habiliti una línia de préstecs en funció de l'avaluació dels danys, i a més la reducció del nombre mínim d'hectàrees cremades per poder accedir als ajuts per a actuacions de restauració forestal i mediambiental".

Aquesta darrera modificació va ser una de les que va demanar el sindicat per tal que els afectats pels incendis de l'Alt Empordà d'aquest estiu passat poguessin accedir als ajuts ja que el barem era massa elevat i no es corresponia amb els danys reals.

Elements fora de la llei

Entre d'altres mesures que han quedat fora d'aquesta llei 14/2012 de 26 de desembre hi ha "la compensació per les possibles pèrdues en les campanyes futures en el cas dels conreus llenyosos" i, en el cas de les mesures fiscals especials per a les activitats agràries, que s'incorpori a la normativa un increment del percentatge, fins al 10%, de despeses de difícil justificació aplicables al rendiment procedent dels conreus malmesos a l'estimació directa simplificada de l'IRPF.

D'altra banda, el sindicat agrari també va denunciar que han quedat fora de la llei "els ajuts pels costos de reposició de les instal·lacions de reg, dels tutors i xarxes antipedra fets malbé per les tempestes"; i el permís per escollir el mètode de determinació del rendiment i la llibertat d'amortització per als elements del material afectat immobilitzat. A més ,també van lamentar que no s'inclogués la garantia d'una progressivitat fiscal en el cobrament de les ajudes després de patir les conseqüències d'aquests desastres meteorològics i en cas d'incendis.