La crisi també té efectes en la salut bucal. L'estrès derivat de les dificultats econòmiques provoca que més gent serri les dents per vèncer el nerviosisme, i que després hagin d'anar al dentista amb molèsties a la mandíbula i peces esquerdades o trencades. Paradoxalment, l'augment d'aquestes urgències no s'ha traduït amb més pacients a les clíniques. I és que la crisi també ha buidat les consultes. Ja sigui perquè la gent es fa menys revisions o perquè, si ha de pagar algun tractament, l'allarga durant mesos per poder estalviar. De fet, les dades del Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona parlen per elles mateixes. Aquest darrer any, el nombre de pacients ha caigut entre un 25 i un 30%.

Pacients amb dents esquerdades o trencades i altres amb dolor a la mandíbula. Durant els darrers mesos, aquestes urgències han anat en augment a les clíniques dels dentistes catalans. I l'origen de totes elles no és cap altre que l'estrès derivat de la crisi econòmica.

Com explica el president del Col·legi d'Odontòlegs gironins, Pere Siqués, per vèncer el nerviosisme, la gent serra les dents. Moltes vegades, fins i tot de manera inconscient (sobretot, durant la nit). I això té un clar efecte directe: les peces es desgasten o es tornen més febles. "En comparació amb l'any passat, ha augmentat el nombre de pacients que ens arriben amb molèsties a la mandíbula, fractures o esquerdes dentals", concreta Siqués. I per posar un exemple, el president es remet a allò que ha observat directament. A la seva clínica dental, d'un any ençà, ha hagut d'atendre un 11% més d'urgències d'aquest tipus.

"Els nervis fan que la gent premi una mandíbula contra l'altra mentre dormen i no se n'adonin", comenta el president. En principi, una persona obre i tanca la boca entre 1.500 i 2.000 vegades durant el dia. El problema, però, arriba quan això també passa durant la nit. "Es freguen unes dents contra les altres massa vegades i això provoca esquerdes i fractures dentals", indica Pere Siqués.

Consultes buides

Paradoxalment, però, l'augment d'aquestes urgències no s'ha traduït amb més pacients a les clíniques dentals. I és que la crisi econòmica també ha buidat les consultes dels dentistes. Entre d'altres, aquelles revisions periòdiques que els pacients solien fer de manera preventiva han caigut en picat els últims mesos. No només per necessitat de retallar despeses, sinó també per por.

"No volen venir perquè fa massa temps que no visiten un especialista i estan preocupats perquè, si els dius que tenen un ?problema greu, costarà molts diners solucionar-ho", creu el president dels odontòlegs gironins. A això, a l'hora d'explicar aquesta baixada de pacients, també s'hi sumen les habituals reticències a l'hora de visitar un dentista. D'altra banda, el sector també ha notat una altra conseqüència derivada de la crisi: aquells pacients que han de fer-se algun tractament (implants, ortodòncies, endodòncies, etc.) acostumen a allargar-los per, així, poder estalviar i anar-los pagant. "Abans es feien els tractaments globals de cop; ara la gent no s'ho pot permetre, i ho allarga en el temps per així poder-ho pagar de mica en mica", assegura Siqués. Però els dentistes no sempre cobren. De fet, des del col·legi asseguren que la crisi econòmica els ha fet augmentar la morositat al sector. "Els dentistes tampoc ens n'escapem" assenyala Siqués.

El Col·legi d'Odontòlegs i Estomatòlegs de Girona xifra entre un 25 i un 30 per cent la caiguda de pacients que han registrat les clíniques dentals del territori en el darrer any. Segons Siqués, ara més que mai cal incidir en què la salut dental és important. Els dentistes tenen clar que les dificultats econòmiques fan que hi hagi altres necessitats que passin per davant, però indiquen que tenir cura de la boca no s'ha d'oblidar. "És normal que l'educació, el menjar o la casa passin per davant d'altres necessitats, però cal lluitar perquè petits i grans s'adonin que és important mantenir les dents en bones ?condicions", conclou Siqués.