El bon estat de la neu i unes condicions climatològiques molt favorables han estat el factor decisiu perquè les estacions d'esquí catalanes hagin tancat les festes de Nadal amb xifres d'ocupació molt positives. Així, al Pirineu gironí s'ha registrat una ocupació del 80% i pics de plena ocupació en algunes estacions. Pel que fa al turisme rural, a les comarques gironines s'ha fregat el 70% d'ocupació, uns resultats més satisfactoris que a altres indrets com, per exemple, la demarcació de Tarragona, en la qual només la nit de Cap d'Any va omplir els establiments.

Els bons resultats turístics també es van registrar al Pirineu de Lleida, lloc on els establiments hotelers situats a peu de pistes van assolir una ocupació del 85%, entre Sant Esteve i Cap d'Any, tot i que a la Vall d'Aran es va enfilar fins al 92%.

Balanç positiu

La majoria de les estacions d'esquí gironines fan un balanç positiu de la primera setmana de Nadal i ho atribueixen al bon estat de la neu i a unes condicions climatològiques favorables. És el cas de l'estació la Masella, que ha tingut una mitjana d'ocupació del 100% a peu de pista i una afluència d'entre 6.000 i 8.000 esquiadors diaris de mitjana. La Molina també ha registrat un 100%, amb uns 4.000 esquiadors diaris. A l'altra cara de la moneda hi ha Vallter2000, que la falta de neu li ha suposat un 30% d'ocupació. A la Vall de Núria, per la seva banda, l'ocupació mitjana ha estat del 70% amb un repunt de l'activitat per Cap d'Any del 95%.

Pel que fa a l'ocupació hotelera, la Federació d'Hostaleria de les comarques gironines parla d'una ocupació situada entre un 40 i un 80% durant les vacances de Nadal, resultats molt variats en funció de la zona. En aquest sentit, les que han obtingut uns millors resultats han estat les zones de muntanya, concretament a la Cerdanya i el Ripollès, amb un 80% i un 70% respectivament, seguit de la Costa Brava i la Selva Marítima amb una ocupació del 60%.

Els establiments de l'Alt Empordà i la Selva interior s'han quedat per sota de la meitat, amb un 40% i un 45%, mentre que a la zona de Girona i voltants així com a la Garrotxa l'ocupació ha estat del 50%.

Els visitants van començar a arribar a partir del 29 de novembre, però va ser la nit de Cap d'Any la jornada amb més entrades. Es calcula que l'ocupació als restaurants gironins que oferien sopar aquella nit va ser d'un 70%.

Bons resultats a Lleida

Els establiments hotelers lleidatans també han complert les seves expectatives d'ocupació durant les festes nadalenques. Els situats a peu de pistes d'esquí van assolir una ocupació del 85%, entre Sant Esteve i Cap d'Any, tot i que a la Val d'Aran es va enfilar fins al 92% durant aquella setmana.

Entre els dies 1 i 6 de gener, la Federació Hostaleria de Lleida apunta que l'ocupació mitjana ha baixat, i això situa una mitjana d'ocupació del 80% durant els 12 dies de les festes de Nadal. L'ocupació ha estat més baixa durant aquest darrer cap de setmana, com és habitual, en caure el dia de Reis en diumenge, segons explica el president de la Federació, Juan Antonio Serrano.

El turisme rural, a l'alça

A nivell de turisme rural, l'ocupació a les comarques de Girona ha aconseguit assolir unes bones xifres amb ocupacions mitjanes d'entre el 65% i el 75% al Pla de l'Estany, Garrotxa, Selva i Ripollès. Segons les dades provinents de l'Associació Turisme Rural Girona, la Cerdanya va aconseguir un 80% de mitjana i va arribar al 100% durant la nit de Cap d'Any. Aquella nit la mitjana també va augmentar a la resta de zones entre un 80% i fins al 90% a la majoria de comarques gironines. En aquest tipus d'allotjaments, però, el cap de setmana de Reis l'ocupació ha baixat fins al 30% de mitjana, excepte a les zones de muntanya properes a les estacions d'esquí on es va situar en un 50%.

Menys satisfactoris han estat els resultats a la demarcació de Tarragona. Així doncs, el sector ha acomiadat el 2012 amb ocupacions dispars segons la zona però amb la percepció general que ha estat un dels pitjors anys que es recorden.

Durant aquestes festes de Nadal, només per Cap d'Any s'han omplert els allotjaments rurals, i zones com les Terres de l'Ebre s'han hagut de conformar amb unes ocupacions que superaven per poc el 60%. En general, tampoc el nombre de pernoctacions s'ha allargat més de les dues o tres nits, com a màxim. A la Costa Daurada, amb només un 15% dels hotels oberts, han aconseguit omplir el 70% de les 5.000 places ofertes per Cap d'Any i assolir una mitjana del 50% durant les festes nadalenques.