Fins que no s'hagi acordat el text que ha de marcar els cinc punts no començarà el projecte de Memòria Històrica d'Olot. Ha d'explicar el que hi ha i per què hi és a llocs d'una història complicada i virulenta. Es tracta de la creu dels prats del Triai, les 2 fosses comunes del cementiri, el monument franquista als caiguts del recinte funerari i el monument als vençuts del recinte firal.

Per arribar a un acord amb familiar, l'Ajuntament està obert a tot, segons va explicar l'alcalde, Josep Maria Corominas (CiU). Això no obstant, va precisar que l'única cosa que no és negociable és la posició del "no toqueu res".

El projecte ja fa uns dos anys que està en circulació i fins i tot va haver de ser canviat per causa de l'aprovació d'una al·legació.

Ara, en una de les darreres Juntes de Govern, l'Ajuntament va aprovar adjudicar-lo a l'empresa Culturània.

Si hi ha un acord, els treballs començaran en el decurs dels propers mesos. Consistiran en una millora de la senyalització i en la creació d'un itinerari. Quasi tot restarà igual com ara, però amb panells explicatius. El canvi més important serà la retirada dels símbols franquistes del cementiri els quals seran traslladats al magatzem del museu de la Garrotxa.

L'actuació està valorada en uns 25.000 euros i va ser impulsada pel grup municipal d'ERC en temps de l'anterior mandat del PSC. A part del PP, l'oposició més significativa al projecte va venir de familiars de persones sepultades sota el monument franquista, els quals van considerar al ple que els referents històrics no han de canviar-se, perquè és canviar els fets.