El delegat del Govern a Girona tranquil·litza els alcaldes del Ripollès sobre el fracking

La Generalitat ha concedit els permisos d'investigació, mentre que els d'extracció d'hidrocarburs són competència del Ministeri d'Indústria

21.01.2013 | 15:01
Els alcaldes del Ripollès s´han reunit aquest dilluns amb el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.
Els alcaldes del Ripollès s´han reunit aquest dilluns amb el delegat de la Generalitat a Girona, Eudald Casadesús.

El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, s'ha reunit aquest dilluns amb alguns alcaldes i alcaldesses del Ripollès i del nord d'Osona afectats per les peticions d'investigació i posterior extracció d'hidrocarburs al seu territori. La reunió ha respost "al degoteig constant de notícies als mitjans i per la preocupació i el desconeixement dels alcaldes del territori". Després d'aquesta reunió, el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, ha reconegut que s'han quedat "més tranquils". Casadesús els ha explicat que, "en aquests moments, els permisos donats per la Generalitat són només d'investigació", mentre que els d'extracció són competència del Ministeri d'Indústria.

El delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, ha assenyalat que la investigació que es durà a terme al territori per saber si hi ha gas o petroli al subsòl "es fa sense fracking, una tècnica que s'empra exclusivament per a l'extracció". I ha afegit que "el permís d'investigació no porta implícit el d'extracció".

Casadesús ha reconegut que la Generalitat "potser no ho ha fet prou bé a l'hora d'informar" i, per això, ha pres el compromís de mantenir cada ajuntament "al dia" sobre en quina fase es troba cada municipi. A més, s'ha posat a disposició del territori "per donar les explicacions que calguin", tan a nivell d'ajuntaments com de població.

Segons un comunicat del Consell Comarcal del Ripollès, l'alcalde de Ripoll, Jordi Munell, durant la reunió ha explicat que el seu ajuntament no ha rebut cap petició per investigar el subsòl i ha reconegut que si la rebessin, "després d'estudiar-la molt i molt bé, potser no ens hi oposaríem ja que conèixer els recursos de què disposa el nostre subsòl no està malament".

Amb tot, Munell ha ressaltat la seva posició de demanar una moratòria en permisos d'explotació mentre no hi hagi un pronunciament a l'estat espanyol, titular del subsòl, sobre la utilització del mètode d'extracció del fracking i el seu impacte mediambiental i paisatgístic.

En la reunió hi han assistit els alcaldes i alcaldesses de Campdevànol, Les Llosses, Ripoll, Sant Joan de les Abadesses, Sant Pau de Segúries, Vallfogona de ripollès, Montesquiu i Sant Quirze de Besora.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema