Salvament Marítim mantindrà tancat el seu centre de Palamós per segon any consecutiu i serà l'únic dels 21 amb els quals compta Espanya que es quedarà sense obrir les portes aquest 2013, segons ha explicat el cap del Centre de Coordinació de Catalunya d'aquest organisme, Jaume Zaragoza.

Els efectius de Salvament Marítim van atendre durant l'any passat un total de 258 emergències al litoral de la província de Girona, el 37% de les 706 registrades a Catalunya, per damunt de les que van tenir lloc a Barcelona i Tarragona. No obstant això, les dificultats econòmiques van obligar a tancar el centre de Palamós el 2012, després de deu anys des de la seva inauguració.

Jaume Zaragoza ha explicat que aquesta instal·lació serà l'única que es tancarà, "perquè era l'única que estava oberta només a l'estiu i que necessitava una contractació". "Hisenda ens va dir que havia sortit un Reial Decret i que no es podia contractar i, és clar, si no es pot contractar ningú no es pot obrir el centre a l'estiu", ha indicat Zaragoza.

Catalunya disposa d'un centre de coordinació a Tarragona, del Centre de Coordinació regional a Barcelona i va obrir fa una dècada el de Palamós per l'acumulació d'emergències al litoral gironí de maig a setembre. Jaume Zaragoza ha assegurat que la voluntat és reobrir aquesta instal·lació tan d'hora com sigui possible econòmicament, de manera que s'han mantingut els diferents espais tal com estaven durant la seva etapa operativa.

Malgrat que les emergències en aigües gironines ara es gestionen des de Barcelona, la Costa Brava disposa de tres embarcacions d'intervenció ràpida que donen servei de Blanes fins al nord de Cadaqués. Cadascuna d'aquestes embarcacions disposa de dos patrons, dos mecànics i dos mariners de rescat que es divideixen en dues tripulacions de tres membres per cobrir els diferents torns durant 24 hores al dia. Palamós i el Port de la Selva són la base de la Salvamar Sirius i la Salvamar Alnilam, de 20 i 21 metres d'eslora respectivament, mentre que Roses acull la Salvamar Castor, de 15 metres d'eslora.