En plena Setmana Santa, els carrers de Girona i Salt van ser testimonis ahir d´una processó que, malgrat el seu caire pagà, torna a estar de moda. La de les «doloroses retallades». Prop d´un centenar de treballadors de l´hospital Santa Caterina van organitzar una llarga marxa simulant una processó religiosa pels carrers d´ambdós municipis amb l´objectiu de protestar contra les retallades i la situació laboral que pateixen els empleats del sector.

El particular «Via Crucis» sanitari va sortir de l´hospital Santa Caterina de Salt a les 15 hores, i va creuar tota la ciutat per arribar allà on últimament moren totes les grans protestes gironines: a la seu de la Generalitat. La marxa, convocada pels tres comitès d´empresa que conformen el Parc Hospitalari Martí i Julià (Atenció Primària, Salut Mental i Santa Caterina), va tenir tots els elements propis d´una processó de Setmana Santa, és a dir caputxins, ciris (de paper), creus, passos i un constant repic de timbals. Aquesta escenografia es va barrejar amb les ja habituals tisores, bates blanques i pancartes de les protestes sanitàries per formar la curiosa processó de metges i infermeres.

En les pancartes alçades pels «pendonistes» s´hi podien llegir les súpliques a la patrona de l´hospital pel qual treballen, tals com «Santa Caterina conserva´ns el conveni» o «Santa Caterina ora per les hores». La defensa del conveni col·lectiu (que asseguren els sindicats que penja d´un fil) i la nova normativa que els obliga a treballar més hores van ser els motius concrets de protesta del personal d´aquest centre sanitari. Però els ajustos pressupostaris són el problema de fons i la causa principal de la solemne processó d´ahir, que va marxar sota el títol de «doloroses retallades».

La setmana passada els treballadors de l´hospital Trueta van tallar l´avinguda de França precisament contral. De fet, una representació de l´hospital gironí va fer costat als membres d´una comitiva que feia torns per carregar-se a les espatlles i arrossegar unes enormes tisores (de cartró).

A l´arribar a la seu del Govern, la portaveu va agraïr el suport a la manifestació d´altres plataformes ciutadanes com la PAH, i va emplaçar els treballadors a seguir lluitant per mantenir uns drets, tant els seus com els dels usuaris, que cada cop senten més amenaçats.

Durant la processó, que va acabar amb una foguera davant l´entrada de l´edifici públic, tampoc hi van faltar les crítiques dels empleats contra la gestió del nou gerent de l´hospital, Vicenç Martínez, i contra la marxa del procés d´unificació del centre sanitari saltenc amb el Trueta.