Aprendre de les iniciatives que han fet créixer el negoci a 32 empreses petites i familiars de la Selva. Aquest és el gran objectiu del manual de bones pràctiques que el Consell Comarcal de la Selva va donar a conèixer ahir. És el resultat d'un programa, finançat des del SOC i el Fons Social Europeu, que ha permès analitzar i millorar la seva gestió empresarial per donar una embranzida als negocis tot i el context de crisi. Hi ha, per exemple, una botiga de roba infantil que ha passat a vendre el 70% de l'estoc per Internet o un balneari que s'ha obert a nous públics a través dels bloggers i les xarxes socials.

El programa, impulsat des del Consell Comarcal de la Selva, va partir d'una preselecció de 50 empreses petites de la comarca, atès que el 90% dels negocis són microempreses. Finalment, se'n van triar 32 per treballar quatre àmbits molt concrets, com són la societat del coneixement, la responsabilitat social, el creixement empresarial en temps de crisi i la gestió empresarial basada en les persones, a raó de vuit empreses per categoria.

En el cas de la societat del coneixement, centrada en les noves tecnologies, xarxes socials i màrqueting online, destaca per exemple el cas de la botiga de roba infantil Rialles Kids de Caldes de Malavella que ha fet una aposta per la venda online, un fet que li ha permès oferir 5.000 referències de productes i compensar l'estancament de ser una botiga d'una població petita amb l'obertura a Internet. La prova és que actualment, el 70% de les vendes es fan online i una persona es dedica exclusivament a fer aquestes tasques. O el cas del balneari Prats, també a aquest municipi, que s'ha obert al públic jove amb l'ajuda de les xarxes socials i la figura dels blocaires. D'aquesta manera, ha pogut ampliar el perfil dels clients, que es basava sobretot en persones de la tercera edat.

En l'àmbit de la responsabilitat social, hi ha projectes empresarials solidaris, com el cas de la pastisseria Noguera de Vilobí, que s'ha proposat ajudar a persones immigrants a obrir el seu propi negoci en els seus països d'origen de l'Àfrica i contribuir així a l'economia del país i a la millora de la vida de les persones. A dia d'avui, s'han obert dues fleques a Gàmbia que ha permès generar més de seixanta llocs de treball i s'està animant a altres empreses catalanes a col·laborar en projectes similars.