El Ministeri d'Agricultura ha publicat al Butlletí Oficial de l'Estat el primer pla de gestió de la gamba de Palamós, una norma que preveu regular-ne la pesca per garantir la supervivència de l'espècie. El pla preveu que les 22 embarcacions autoritzades per capturar aquest crustaci hauran de quedar-se a port un total de 60 dies per any, la gran majoria (39 dies) els mesos de gener i febrer. Així mateix, es recull que cada embarcació podrà estar com a màxim onze hores i mitja feinejant i que mai es podrà sortir a mar més de cinc dies per setmana. La norma té vigència per cinc anys i es marca com a objectiu que al final d'aquest període s'hagi reduït un 20% el nombre d'embarcacions que pesquen gamba.

El Ministeri d'Agricultura ha elaborat el primer pla de gestió que ha de regular la pesca de la gamba a set caladors del litoral gironí, pròxims a Palamós, on es pesca aquest crustaci. La norma es va publicar al BOE dilluns i, a partir d'ahir, ja és d'obligat compliment. La seva vigència és de cinc anys, tot i que el ministeri reconeix que es pot modificar si calgués.

Un dels preceptes del pla estableix que els pescadors s'hauran de quedar a port durant 60 dies cada any. De fet, la confraria de Palamós ja feia vedes de dos mesos seguint recomanacions de biòlegs i experts per evitar pescar exemplars que no arriben a les mides reglamentàries i que, sobretot, proliferen els mesos de gener i febrer. Els pescadors feien aquestes vedes de manera preventiva i per autoregular-se però, a partir de la publicació del pla, ara aquestes seran d'obligat compliment i es preveuen sancions per a qui no compleixi.

El pla de gestió elaborat pel ministeri determina que, dels 60 dies de veda, 39 s'hauran de fer seguits després del 6 de gener, set més durant la segona setmana de març i la resta, catorze dies, la primera i tercera setmana d'abril. Aquest calendari, però, es podria revisar segons les condicions en què es trobi l'espècie. Per això, la norma recull que a partir del segon any es podrien reduir fins a un 10% el nombre de dies que les barques estan autoritzades a pescar si així fos necessari. A més, també determina que, com a molt, les embarcacions podran estar-se onze hores i mitja feinejant (comptant des que surten del port fins que tornen a creuar la bocana) i un màxim de cinc dies per setmana.

Un dels objectius d'aquesta regulació és també limitar la capacitat de la flota. Actualment, hi ha 22 embarcacions d'arrossegament que estan autoritzades a pescar gamba de Palamós. Quan passin els cinc anys d'aplicació del pla de gestió, el ministeri vol que s'hagi reduït en un 20% el nombre de barques que surten a pescar aquesta espècie. Així mateix, no es permetrà a les embarcacions instal·lar motors més potents i, en cas d'haver-lo de canviar, el nou haurà de tenir una potència de 500 HP.

El ministeri reconeix que la gamba de Palamós és una espècie "força específica i selectiva", tant per com es pesca com per on es troba. Per això, defensa que cal una regulació específica que pugui "garantir la seva conservació" al futur.