Els Mossos d'Esquadra han desarticulat un grup que robava en salons recreatius i bingos amb el mètode del butron i s'han detingut sis persones a qui se'ls imputat onze robatoris. Un d'ells a Blanes, on van endur-se uns 10.000 euros de després de buidar les màquines escurabutxaques. El grup actuava sobretot a Catalunya, però tenia mobilitat i va fer cops a d'altres poblacions de l'Estat. En total se'ls imputen onze robatoris a Castelldefels, Barcelona, Terrassa, Igualada, Blanes i Salamanca.

Els detinguts són cinc homes i una dona de nacionalitat romanesa, a excepció d'un d'ells que és de nacionalitat espanyola, i tenen edats compreses entre els 20 i els 35 anys. Després de passar a disposició judicial, tres dels detinguts van ingressar a presó i, els tres restants, van quedar en llibertat amb càrrecs. Tot i això, els investigadors no descarten que els detinguts puguin estar relacionats amb més fets delictius.

A Blanes, el robatori es va fer a principis d'abril en un saló recreatiu. I com va explicar el sotscap d'investigació criminal de la Regió Metropolitana Nord dels Mossos d'Esquadra, Israel Garcia es va realitzar amb el mateix modus operandi que en la resta de casos però no van realitzar cap butró. En concret, quatre membres de la banda varen participar-hi. Uns deles individus es van identificar amb documentació falsa a l'entrada de la recepció i un cop dins, segons Garcia, van manipular els sensors de vigilància que hi ha a l'interior per inutilizar el sistema d'avís de moviment.

En aquest, els membres de la banda es van amagar a l'interior de la sala recreativa quan no hi havia ningú i no varen fer bustró, perquè l'edemà, segons el sotscap d'investigació criminal de la Regió Metropolitana Nord l'endemà van comprovar que s'havien endut entre 8000 i 10.000 euros forçant les màquines escura-butxaques sense haver forçat cap porta ni forat a la paret. Sortosament, explica Garcia, no es varen adonar que un sistema de control de moviment no s'havia desactivat i es va disparar l'alarma i se'ls va poder identificar.

Cops a Catalunya i Salamanca

Aquest és l'únic robatori que s'ha perpetrat a les comarques de Girona per part del grup criminal però també se'ls en imputen deu robatoris més a Catalunya -Castelldefels, Barcelona, Terrassa, Igualada- i a Salamanca.

Tot i això, no es descarta que els detinguts estiguin relacionats amb més fets delictius i de fet segons relata el sotscap d'investigació criminal de la Regió Metropolitana Nord s'estan realacionant més diligències perquè se'ls està relacionant amb fets del País Basc, la Rioja, Alacant i Madrid, entre d'altres i també tenen coneixement que han actuat en d'altres països com França i Romania.

La investigació policial es va iniciar el 17 de gener quan les característiques d'un robatori comès en un bingo de Terrassa, van posar en alerta els investigadors. La conducta de dos dels detinguts va cridar l'atenció d'una treballadora del local, ja que un d'ells s'havia estat molta estona al lavabo sense motiu aparent. Aquest fet va provocar que es fixés en la seva fesomia i en la roba que portaven.

uns 10.000 euros.

En la investigació posterior els agents van comprovar que el robatori l'havien executat dos homes després d'inutilitzar el sistema d'alarma. El seu vestuari coincidia amb el que duien els dos homes que havia vist la treballadora del bingo el dia anterior sortint dels lavabos. De les indagacions que van fer els investigadors a partir d'aquest cas, es va despendre que aquests dos homes pertanyien a un grup especialitzat molt actiu que perpetrava robatoris a bingos i casinos pel mètode del butró.

El treball operatiu que van fer els agents va permetre identificar tots els membres del grup i els domicilis des dels quals actuaven. En aquesta fase de la investigació, es va constatar que els integrants del grup tenien molta mobilitat i que tres d'ells estaven fent robatoris amb el mateix modus operandi a d'altres llocs de l'Estat com Madrid o Salamanca.

Amb l'objectiu d'interceptar-los, la matinada del 25 de maig es va dur a terme un dispositiu que va permetre la detenció de tres dels integrants del grup. Als altres tres membres de l'organització criminal se'ls va detenir al cap d'unes hores al seus domicilis, en dues entrades realitzades a pisos de la Verneda de Barcelona.