Cinquanta centímetres menys d'aigua cada dia a la platja d'Espolla -al Pla de l'Estany- i una nodrida població de capgrossos en perill de mort van portar, diumenge, un grup de voluntaris a organitzar una operació de rescat que va salvar 1.100 futurs gripaus i granotes. El seu objectiu era intervenir abans que l'estanyol no s'assequés del tot i alliberar, en altres zones embassades naturals, aquelles larves que encara no havien completat el seu procés de metamorfosi.

Un miler dels exemplars salvats pertanyien a una espècie protegida, la dels gripaus esperons, que al Pla de l'Estany es troba immersa en un fort procés de retrocés. Rescatant-los, els voluntaris pretenien donar temps als capgrossos per completar el seu procés larvari, per al qual cada vegada disposen de menys temps a causa de la desaparició de les basses de pagès i a la menor durada de l'aigua en estanyols com el de la platja d'Espolla.

Així ho explica l'associació en defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos al seu web, remarcant que l'acció humana és la que ha acabat amb els usos agrícoles i ramaders d'aquests espais. Els ecologistes han justificat l'actuació dels voluntaris per salvar la fauna d'una platja d'Espolla cada cop més seca, en comptes de deixar seguir el curs natural i que els animals morissin, denunciant que la regressió del gripau esperó en aquest lloc concret es deu a l'aïllament que pateixen les seves poblacions i a la mortaldat per atropellaments deguda a "la pressió urbanística, l'ampliació de la zona industrial, la nova zona residencial Ciutat Jardí o el pas de la variant de Banyoles". En consideració de Limnos, aquests factors deixen els amfibis "al límit de la conservació".

Ànecs collverds

El rescat no es va limitar a capgrossos -1.050 corresponents a gripaus esperons, 30 a futurs exemplars de granota verda i 20 més de reineta- si no que també va permetre salvar quatre polls d'ànec collverd. Durant l'activitat també es van observar dues xivites, nombrosos exemplars juvenils de gripasu corredors -ja capaços de sobreviure a terra- i milers de petits crustacis, triops.

L'assecament de la platja d'Espolla és un fet habitual. Les pluges omplen aquest paratge d'aigua, fent pujar el nivell freàtic, i s'asseca a l'estiu. Aquest procés s'ha accelerat amb l'arribada de la calor, provocant que el nivell de l'aigua baixés a un ritme de 50 centímetres diaris.