Acostumats als retards i l'incompliment de promeses, els usuaris de la N-141, més coneguda com la "carretera de la Vergonya", i els municipis per on passa, veuen amb resignació com un cop més la Generalitat va tard amb el que s'havia anunciat. Si bé al mes de juny el secretari d'Infraestructures i Mobilitat, Ricard Font, va comunicar als ajuntaments que la intenció era tenir el pla de millora de la carretera acabat a finals de juliol, fonts de la Generalitat van informar ahir que a dia d'avui el projecte constructiu està "pràcticament acabat" i que la intenció és licitar les obres el mes que ve. El nou retard podria provocar que les primeres obres no comencessin fins a finals d'any, quan la intenció inicial era que s'iniciessin a aquestes alçades, després de l'estiu.

El territori espera amb candeletes unes actuacions que fa anys que reclamen. Tot i no sorprendre'ls que el Govern torni a tardar a arreglar el problema, el to dels laments era ahir de resignació. L'alcalde de Bescanó, Xavier Soy, va explicar que fa tres setmanes va poder parlar amb el secretari d'Infraestructures i que li va comunicar que la intenció de la Generalitat era fer arribar i presentar el projecte als ajuntaments durant el mes que ve. De moment, va afirmar, s'ha "d'anar esperant", i va recordar que la darrera notícia que va tenir l'Ajuntament va ser al mes de juny quan en una trobada amb el Director General de Carreteres van poder presentar les seves demandes i propostes pel projectes, que segons Soy van ser ben rebudes.

Per la seva banda, l'alcalde d'Anglès, Pere Espinet, va confirmar que de moment no ha tingut "cap notícia" i que "a la carretera no hi han fet res", fet pel qual va afirmar que l'Ajuntament tornarà a "posar fil a l'agulla" per reclamar unes actuacions que volen amb urgència.

Des de la Plataforma de la Carretera de la Vergonya van lamentar que encara no s'hagi produït cap millora més enllà de les bandes sonores i el canvi d'alguna senyalització i que els accidents continuïn encadenant-se un rere l'altre. "L'altre dia hi va haver un accident amb quatre cotxes al pou del glaç, només hi va haver ferits lleus però passa massa sovint", va explicar Albert Roura, integrant de la plataforma. Pel que fa el projecte, va explicar que "ara ja hi ha confiança en què es faci, però sempre hi ha excuses. Ho facin a l'època que ho facin, sempre hi haurà pluja o algun motiu que no els permeti treballar", va afirmar.

Primeres millores

Les obres, que ja es va anunciar que tindran un pressupost d'1,5 milions, s'enfocaran en tres eixos. Per una banda, es faran eixamplaments puntuals de la calçada, mitjançant la pavimentació de cunetes i el desplaçament de la barrera de seguretat cap a l'exterior. També es millorarà el traçat als revolts més pronunciats, com a les zones de Vilanna, Pou del Glaç i la Pilastra. Per últim, el projecte també contempla la millora del creuament amb la ruta del carrilet a l'inici de la variant d'Anglès, amb previsió que la Diputació millori l'encreuament a Montfullà.