Dos anys i 747 desfibril·ladors instal·lats a tots els municipis gironins. Resultat: onze vides salvades gràcies a aquest programa pioner implantat per l'organisme de salut pública de la Diputació, el Dipsalut. I el nombre de morts evitables serà amb tota probabilitat més gran d'aquí a vuit anys, quan realment culmini el projecte "Girona, Territori Cardioprotegit" i els seus responsables puguin valorar l'impacte que ha suposat tenir aquests desfibril·ladors públics i automàtics a l'abast de la població.

Oficialment els desfibril·ladors es van acabar d'instal·lar ahir. Actualment, a les comarques gironines hi ha 503 aparells fixos a les places, carrers, façanes i equipaments dels 221 municipis. A més, Dipsalut també ha cedit al llarg d'aquests dos anys 123 desfibril·ladors mòbils i n'ha ofert una quarantena per a actuacions puntuals com ara grans esdeveniments esportius.

El degà de la Facultat de Medicina de la UdG i director científic del programa, Ramon Brugada, va destacar ahir que l'arribada dels desfibril·ladors públics "converteix les comarques gironines en un referent per part de molts altres ?territoris". El cardiòleg va assegurar que "som l'enveja de molts que voldrien tenir un projecte com el nostre", i va instar la gent a "perdre la por al desfibril·lador i mantenir la consciència tranquil·la perquè probablement si no hagués estat per la col·laboració de ciutadans que van fer ús del desfibril·lador no s'haurien pogut salvar aquestes onze vides".

Per la seva banda el director del SEM a Girona, Jaume Heredia, va destacar que traslladar a la població "la primera baula de la cadena de supervivència" ha resultat ser un encert que ha permès fins i tot un "canvi d'hàbits en salut pública".

El vicepresident de Dipsalut, Josep Maria Corominas, va anunciar que la intenció de l'ens que representa és la de reforçar aquells municipis que demanin tenir més aparells. A més, va anunciar que equiparà amb desfibril·ladors -74 aparells en total- els vehicles dels Mossos d'Esquadra a la demarcació de Girona.

El regidor de Seguretat de l'Ajuntament de Girona, Joan Alcalà, va destacar la conscienciació ciutadana afirmant que "pràcticament cap aparell s'ha fet malbé". Els desfibril·ladors del Dipsalut van salvar l'última de les 11 vides aquest cap de setmana passat a Pals, on la policia local va utilitzar l'aparell per recuperar la vida d'un turista francès.