primera celebració de la setmana santa a les comarques de Girona.La processó dels Dolors de Besalú va sortir, a les 9 del vepre, del monestir de Sant Pere.Peralada, on el bisbe de Girona va presidir una missa prèvia. A Banyoles, la processó va sortir de l'església de Santa Maria dels Turers.

Les processons dels Dolors van obrir ahir la celebració de la Setmana Santa a la majoria de poblacions gironines, d'entre les quals destacaven les de Banyoles -que va sortir de l'església de Santa Maria dels Turers-, Peralada -des de l'església de Sant Martí- o Besalú -des del monestir de Sant Pere.

En aquesta última població, el cor d'apòstols va cantar la Salve acompanyat de l'orquestra Costa Brava, a la plaça de la Llibertat, des d'on la processó va continuar per entrar a l'església. A Peralada, el bisbe de Girona, Francesc Pardo, va presidir una missa prèvia a la sortida de la processó dels Dolors o, també, del silenci, que va concloure a la plaça Gran. A Amer o Mieres, entre d'altres poblacions, també es van celebrar les tradicionals processons.

Els actes de Setmana Santa tenen cites rellevants a Girona. Entre elles hi ha el Viacrucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, que el Divendres Sant obrirà la Setmana Santa al municipi, que enguany conté diverses novetats. Entre les més destacades hi ha el campament romà que els Manaies de Blanes instal·laran, Dissabte Sant i Diu?menge de Pasqua, tot el dia, a la plaça Guilleries. Hi haurà desfilades, així com exhibicions de combats de l'època. Així mateix, un trenet turístic recorrerà els espais més emblemàtics del poble, i hi haurà visites guiades pels boscos de les Guilleries i per les estacions del Via Crucis Vivent.

La programació de Sant Hilari també inclou una exposició de diorames de la Passió, que es podrà visitar a l'Església del 12 al 27 d'abril; el concert Lux Aeterna, a càrrec de les corals Amethysta i Laetare (Dijous Sant); la fira artesanal del Passeig de la Font Vella (Divendres Sant); la fira d'atraccions de la plaça Lluís Companys; la ruta guiada "Descobreix el Via Crucis" (Divendres Sant); el Centre Artesà de la Torneria (Divendres i Dissabte Sant); el XIX Concurs de Pintura Ràpida (Divendres Sant); el Concert de Bombolles (Dissabte Sant) i el concert de Tastet de Gospel (Diumenge de Pasqua).

Patrimoni d'interès nacional

El Via Crucis Vivent de Sant Hilari Sacalm, Creu de Sant Jordi i declarat element patrimonial d'interès nacional, se celebra cada any el vespre-nit del Divendres Sant. Es tracta d'una representació del drama de la passió i mort de Jesús, amb l'escenificació itinerant de passatges, que combina amb elements processionals com els armats o els misteris.