Cisme al PSC de les comarques gironines. Deu membres de la seva executiva -inclòs el president, Joaquim Nadal- van anunciar ahir que dimitien per discrepàncies amb la direcció del partit, a qui acusen de tenir "segrestada" la presa de decisions i d'haver deixat de ser la força progressista i catalanista dels seus orígens. "No volem que el PSC gironí sigui només una corretja de transmissió de les decisions que es prenen al carrer Nicaragua, sinó que volem tenir una personalitat pròpia", va indicar una de les dimissionàries, Pia Bosch. D'aquesta manera, sumant-se a les nou renúncies que s'havien produït anteriorment, ja han abandonat la direcció de l'executiva 18 de les 33 persones que van ser escollides en el darrer congrés, celebrat a Lloret l'any 2012. Els crítics esperen forçar així un congrés extraordinari en un termini màxim de 60 dies, ja que han dimitit més del 50% dels líders escollits fa dos anys. La direcció del partit, tanmateix, no té tan clar que calgui convocar aquest congrés. Malgrat que el primer secretari, Juli Fernández, afirma "no tenir por" a celebrar-lo, creu que aquesta no seria la solució. A més, fonts del partit asseguren que, en realitat, els membres de l'executiva són 44, ja que s'hi han de sumar els membres nats (és a dir, que hi són pel càrrec que representen i hi tenen veu però no vot). En aquest cas, doncs, no hauria dimitit la meitat de la direcció.

La dimissió va agafar tothom per sorpresa. Ahir a les onze del matí, la portaveu socialista a l'Ajuntament de Girona, Pia Bosch, havia convocat una roda de premsa a la seu del Col·legi de Periodistes per parlar d'"actualitat municipal". Allà, Bosch es va presentar acompanyada de l'exprimer secretari Manel Nadal i l'exregidora de Salt Maria Quer per anunciar que nou membres de l'executiva havien presentat la seva dimissió. A banda d'ells tres, també han plegat el regidor de Cornellà del Terri Jordi Figueres; el responsable de la sectorial de Salut, Jesús Marimon, el regidor de Lloret Joan Bernat, l'exalcalde d'Isòvol Esteve Maurell, la regidora de Vidreres Ruth Rosique i el primer secretari de l'agrupació de Santa Coloma de Farners, Pere Garcia.

Bosch va explicar que havien comunicat la decisió a la direcció del partit a través d'una carta certificada enviada dijous passat. L'aparell del partit, tanmateix, no se'n va assabentar fins ahir al matí.

Acabada la roda de premsa, tanmateix, encara quedava una altra sorpresa: es va filtrar que també havia presentat la dimissió el president del partit a Girona, Joaquim Nadal, a través d'una carta que va presentar ell mateix a Juli Fernández diumenge passat. Nadal no va voler fer declaracions, tot i que el més probable és que, ara per ara, continuï militant al PSC.