Càritas Garrotxa ahir va alertar de la tendència cap a una pujada de la pobresa i l'exclusió social. Ho va fer en el decurs de la memòria del 2013. Josep Llussà (president de Càritas Garrotxa) va exposar: "Avancem cap a una segona onada de pobresa". Va afegir:"No hem tocat fons, sinó que les coses apunten cap al contrari". Va assentar el seu avís en el paragraf d'un informe sobre la realitat social publicat per Càritas a l'octubre del 2013.

Diu: "Els primers anys de la crisi es van veure apaivagats per les prestacions de l'atur i el suport inicial dels familiars". Per al futur immediat l'informe preveu: "Les situacions d'atur de llarga durada, les polítiques de retallades i les noves dificultats de les famílies obriran les portes a una segona onada de pobresa i d'exclusió social amb efectes encara més intensos". Llussà va indicar que la sortida de les situacions de pobresa només serà possible a partir de la creació de llocs de treball.

A més de l'arribada de més pobresa, Llussà va considerar que la situació de precarietat econòmica actual tendeix a enquistar-se. La tendència a la cronicitat abasta les dades presentades ahir. Els resultats de la memòria de l'entitat del 2013 exposen que el nombre de famílies que van recórrer a l'auxili de l'entitat van ser 677. Onze més que el 2012.

Si bé el creixement de les famílies auxiliades no va ser gaire significatiu, sí que ho van ser les necessitats. "Famílies que anaven al Banc d'Aliments dues o tres vegades a l'any -va explicar Marta Costa (tècnica)-, ara no en fan prou i hi han d'anar cada mes". L'afirmació queda reflectida en el nombre de cistelles d'aliments donades. Al 2012, el Banc d'Aliments va repartir 2.626 cistelles de menjar i productes de primera necessitat, mentre que l'any passat en van distribuir 3.386, un 29% més.

De les 2.135 persones que van ser ateses, el 70% no treballen i el 90% tenen estudis primaris o inferiors. El perfil d'usuari de l'entitat, segons les dades del 2012, és la d'una persona d'entre 30 i 44 anys, amb estudis primaris o inferiors (90%).

També es desprèn que el 43% dels usuaris tenen fills al seu càrrec i que el 70% estan en edat laboral, però no treballen. Més de la meitat, el 64%, no tenen cap ingrés al marge del que els pugui arribar des del seu entorn. Pel que fa a la nacionalitat, el grup més nombrós és el llatinoamericà, seguit dels espanyols i les persones procedents de l'Àfrica Subsahariana i el Magrib. Molt per sota hi ha els procedents de l'Àsia i d'Europa.

A més de proporcionar aliments i en alguns casos butà, Càritas Garrotxa va atendre persones grans sense ningú, problemes d'habitatge (van evitar desnonaments), temàtiques de regularització. Un altre aspecte tractat va ser la inserció laboral de joves de 16 a 35 anys.

De les 2.135 persones que van ser ateses, el 70% no treballen i el 90% tenen estudis primaris o inferiors. La part positiva del balanç és que han augmentat en 31 el nombre de voluntaris.