El Servei Català de Trànsit (SCT) començarà al voltant del 20 de maig a tramitar les primeres denúncies per excés de velocitat a partir de les matrícules captades pels radars per trams. A la província de Girona, de moment, només n'hi ha un en un tram de 5,2 quilòmetres de la C-65, entre Cassà de la Selva i Llagostera, però només en un dels sentits.

El Director del Servei Català de Trànsit, Joan Josep Isern, va assegurar en declaracions a RAC1 que de moment no s'estan presentant denúncies. I va destacar que s'havien marcat "una data, al voltant del 20 de maig, per començar a presentar les primeres denúncies". Isern va relatar que els primers radars per trams ja estan tots instal·lats i en fase de proves, i que a partir d'ara els radars convencionals se substituiran per aquest altre tipus.

Des del SCT, va destacar que el que volen és "que els radars per trams funcionin perfectament i que serveixin per al que realment estan destinats, que és pacificar alguns trams de les carreteres i reduir la sinistralitat".

A banda del de la C-65 entre Cassà de la Selva i Llagostera, el Servei Català de Trànsit també ha instal·lat aquest tipus de radars entre Sant Carles de la Ràpita i Amposta, al Montsià. A la província de Girona n'hi ha de projectats dos més, en concret, es preveu col·locar-los a la variant de Girona, i haurien d'entrar en funcionament a finals d'aquest any.

Es tracta d'un sistema enclavat al principi i final d'un tram, que llegeix la matrícula dels vehicles i detecta si han sobrepassat la velocitat mitjana prèviament establerta en aquell tram. Si el vehicle fa el recorregut en menys temps del que s'ha establert prèviament, calculat segons la velocitat màxima, el conductor serà multat per excés de velocitat.

L'objectiu d'aquest sistema de control de la velocitat per trams és que els conductors no frenin quan saben que hi ha un radar i després tornin a accelerar per circular per damunt del límit permès. A més, els lectors de matrícules serviran també per saber si s'ha passat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). Fins ara, l'únic radar que funciona per trams és el del túnel de Vielha, des de l'any 2009.

Begut i cauen pel pont

Un turisme que circulava a quarts de sis de la matinada per la carretera Gi-543 per causes que es desconeixen es va estimbar per un pont de la via. El cotxe es va precipitar uns cinc metres i al seu interior i anaven dos homes, que van quedar ferits lleus. Els Bombers van assistir els dos homes, que no van necessitar ser evacuats a cap centre mèdic. Per la seva banda, la Policia Local d'Arbúcies va fer la prova d'alcoholèmia al conductor i aquest va donar un resultat positiu de 0,80 mg d'alcohol per litre d'aire expirat. L'home triplicava el màxim permès, que és de 0.25 mg/l. Els agents locals li van imputar un delicte contra la seguretat viària.

Ferit greu en un xoc frontal

A Sant Joan les Abadesses, ahir, a dos quarts de dotze del migdia, es va produir un altre accident a la N-260. Dos cotxes van xocar frontalment i un home de 77 anys va resultar ferit greu, mentre que un altre de 43 anys, de caràcter lleu. L'accident va tenir lloc al quilòmetre 93. El SEM va activar l'helicòpter medicalitzat per traslladar el ferit greu a l'hospital Josep Trueta de Girona. L'altre ferit va ser evacuat en ambulància a Campdevànol.